Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Първият в света фючърсен пазар

Първият в света фючърсен пазар
09.02.16 12:04

Автор: Р. Караджов
Първият в света фючърсен пазар

Търговия и инвестициите в ориз, на една от първите борси в света
От 2/3 до 3/4 от ориза в Япония минавал през борсата


Първият (1697 г.) в света фючърсен пазар (Осака, Япония). Освен фючърсите тук имало и спот търговия. От 2/3 до 3/4 от ориза в Япония минавал през борсата. Борсата е организирана и създадена с пари на шогуна и под неговия патронаж.

Край борсата изниква цял квартал зает със съпътстващи дейности, защото освен брокери и спекуланти, мнозина други са непряко заети или печелят от търговията. От последния див селянин или банкер, до търговците на едро със складови бази или махленския пазар.Рисунката е вероятно от 1730 г. Същата година е един от най-големите борсови сривове.


Цените на ориза въпреки лошата реколта в Япония, се сгромолясват, което довежда много търговци до фалит, защото са заети със спекулации залагащи на покачване. На пръв поглед срутването е добре дошло за повечето хора, но реално не се получава така, заради огромните обеми на срутилия се пазар. Мнозина от страничните наблюдатели са засегнати, техните клиенти са фалирали, монетите се обезценяват, а някои търговци решени да спечелят от спадналите цени, изкупуват ориз в опит да ''притиснат пазара в ъгъла'' и да качат цените. 

 

Похват използван след средата на 19 век от бароните разбойници на Уолстрийт. През 1733 г. кризата е в разгара си и в Осака избухват бунтове, а спекуланти и незнайни конспиратори (нещо като сегашните рептили, масони и илюминати) се обвиняват от масите в заговор против човечеството. Намесите на шогуна в опит да регулира пазара, понякога действа, но не е необичайно намесата допълнително да влоши положението. 

Един от шогуните създава нещо като държавен резерв от ориз, с който се опитват да спасяват или обуздават пазара при по-големи сътресения. Към 1773 г. заради търговията на борсата са пуснати в обръщение и книжни пари. 
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.2467