Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Повечето слънчеви централи берат душа

Повечето слънчеви централи берат душа
04.02.16 11:29

Автор: Р. Караджов
Повечето слънчеви централи берат душаИнвестициите
в зеления ток започнаха да се пукат


Чета жалба в Капитал, че от 500 фирми, получили евросубсидии за слънчеви централи през 2009 г., 15 % (75 централи) са фалирали, 20% (100 централи) са с блокирани банкови сметки от НОИ и НАП, тъй като нямат възможност да платят осигуровки и ДДС, 60% (300 централи) имали проблемни кредити. Банките влизали на опис, срещу заложеното лично имущество на еко-инвеститорите.

С бизнес план при цена на слънчев ток при брутално, космически високите 755 лв./MWh, централите започват работа с тарифи от 565 лв./MWh.Това ‘’намаление’’ объркало разчетите им за приходите (?) и рентабилност на която би завидял и собственик на кокаинов картел монополист, но от миналата година цената на тока от фотоволтаици падна до 100 лв./MWh., което е пак е повече от двойно от цената на Българска независима енергийна борса, която в момента е 44.08 лв./MWh. Което значи, въпреки връзкарството и държавната субсидия осигуряваща им рекордни печалби, 95% (475 броя) от фотоволтаичните централи осигуряващи така наречената ''зелена енергия'', са така зле управлявани, с такива куци и нереални проекти, че вече много от тях берат душа, а други вече са умрели.

Не съм изненадан, защото още през 2009 и 2010 г. с няколко човека знаехме много добре какво ще се случи. Въпреки, че собствениците си приеха закони и правила само за тях, в ущърб на целия останал бизнес и население в страната, бе ясно, че се самозаклаха. Алчността ги самоуби, но все още имаха шанс за оцеляване ако бяха взели мерки.

През 2011 или 2012 г. се обърнах към собственици с предложение да се хеджира тока им. Бе ми ясно, че ще има драстичен спад в цените дори по техните ‘’железни’’ договори. Бях измислил как са се извършат операциите по спасяване. Спадащите цени нямаше да ги засегнат, но ако се бяха съгласили. Повечето дори не отговориха, а някой отказаха високомерно. Сега ще мрат. Когато ви предупредят доброжелателно, че има начин да оживеете, най-глупавото и наивно нещо е да откажете.

 
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1725