Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Могат ли руските петролни компании да спечелят от износа на американски петрол към Европа?

Могат ли руските петролни компании да спечелят от износа на американски петрол към Европа?
12.01.16 10:38

Автор: Р. Караджов
Могат ли руските петролни компании да спечелят от износа на американски петрол към Европа?

На пръв поглед звучи абсурдно, но в търговията понякога няма невъзможни нещаРусия ще загуби значителен дял от пазара, когато лекия американски петрол започне да идва регулярно в Европа, но поне донякъде може да компенсира спада на износа си.


Мисля, че захлаждането в политически план е единствената пречка. Полза от отваряне на износа на петрол от САЩ към Европа, биха имали руснаците, ако успеят да се възползват и които имат следния проблем. Техния петрол за износ ''Урал'' е микс от тежък петрол от Урал и Поволжието смесен с лек петрол на Западен Сибир.

Точно лекия петрол всъщност липсва в Русия, поне не в достатъчно количество където да е удобен за транспорт по петролопроводи, а тежкия е на по-ниски цени, тоест трябва да се смеси. В същото време в САЩ освобождават точно износа на кондензат (ултра-лек петрол) от който имат в излишък, но не освобождават износа на малко по-тежките петроли. Така Русия ще има възможност да купува евтин кондензат, който да използва за подобряване на качеството на по-тежкия си собствен петрол и дори да го изнася обратно в САЩ, стига да намери пазар и да предложи достатъчно добри цени, защото въпреки, че САЩ от най-голям вносител значително са намалили вноса на петрол, но той все още се внася. Тоест, за вносен петрол, макар и свит - пазар има. Изобилието обаче на по-лек петрол с марка ''Урал'' със сигурност може да разшити руския износ поне в Европа и Изтока, където да се справи донякъде с арабския петрол, с този от Северно море (Брент) и с отварянето на пазара на петрол от САЩ към Европа и от Иран към Япония и Китай.

Защото част от проблема с износа на петрол за Китай например, е че в Китай се карат много бензинови автомобили, а руския петрол като по-тежък не е подходящ за тази страна. При едно негово миксиране обаче с кондензат, този проблем вероятно би бил решим. 


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1195