Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Перспективи пред Електроенергийната борса

Перспективи пред Електроенергийната борса
04.01.16 00:25

Автор: Capital.bg
Перспективи пред Електроенергийната борса

Електроенергията става стока като всяка друга
Либерализацията ще вкара повече пазарни правила в енергийния сектор


Електроенергийната борса, която стартира на 11 декември, се очаква да заработи с реални борсови сесии през януари. Засега единствени производители, които ще продават енергия чрез нейната платформа, са държавните централи АЕЦ ''Козлодуй'', ТЕЦ ''Марица-изток 2'' и Националната електрическа компания (НЕК), която е собственик на големите водноелектрически централи (ВЕЦ) в страната.Те ще трябва да осигуряват определени количества енергия на борсата заради ангажиментите поети от техния собственик, Българския енергиен холдинг (БЕХ), към Европейската комисия (ЕК) и са свързани с прекратяването на наказателната процедура срещу БЕХ, която беше започната през 2012 г. заради съмнения за нарушаването на конкуренцията на свободния пазар на електроенергия. Според ангажиментите на БЕХ трите дружества ще трябва да осигурят близо 300 мегавата през първата година, които постепенно се увеличават до 807 мегавата след пет години. В резултат на това постепенно България ще започне да определя цената на електроенергията, която се търгува, на реални борсови нива. На Електроенергийната борса в следващите месеци трябва да се появи и вторият важен сегмент освен пазара "ден напред", дългосрочните договори, които трябва да бъдат сключвани на борсата. Може би след около 1 година и третия сегмент - търговия в рамките на деня.

Според председателя на Българския енергиен и минен форум вече има предложение от гръцката и румънската борса за сливане с българската електроенергийна борса.
 

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1417