Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Причини за свиване на спреда между сортовете петрол

Причини за свиване на спреда между сортовете петрол
28.12.15 15:13

Автор: Р. Караджов
Причини за свиване на спреда между сортовете петролЗа първи път от 4 години цените на Brent и WTI са на едно ниво


В продължение на десетилетия цените на европейския петрол Brent и американския West Texas Intermediate (WTI) се движат заедно с леки разлики. През 2011 г. за първи път в модерната история на търговията, се отвори процеп между цените на двата най-търгувани сорта, като лятото на същата година разликата достигна над $ 20. Освен тясно число специалисти на повечето хора това не направи впечатление, но някои използваха това за да влязат в арбитражни сделки разчитайки на свиване на спреда между двата вида петрол и още през 2011 г. бях писал за възможностите на подобен борсов арбитраж.

Трудността при арбитража бе живота на фючърсите или опциите чиито край идва с техния падеж и с разликите в цените им при различните времеви периоди, но тази сложност ни най-малко не бе непреодолима. В следващите месеци спреда между двата сорта петрол започна да се свива или разширява отново на моменти, но едва миналата седмица двата петрола WTI и Brent сляха напълно цените си, като в настоящия момент февруарските фючърси и при двата сорта са на една цена.Според повечето анализатори сливането на цените на WTI с тези на Brent, се обяснява с прекратяването на съществуващата от 70-те години на 20 век забрана за износ на петрол от САЩ. През изминалата седмица Конгресът отмени забраната. Според мен обаче причината основно е друга, въпреки, че не може да не отбележим и падането на забраната (което обаче не е окончателно, преди да го одобрят демократите, които засега се опъват на пълната либерализация на търговията с петрол), за която бях споменал още миналата година. Освен този фактор обаче има и други. През 2012 г. бях споменал за балон в цените на петрола, като за едина от причините за неговото бъдещо пукане, бях споменал точно дивергенцията между двата сорта и разликите в обемите на пазарите в САЩ и Европа. Друга причина която споменах тогава бе краха който предстоеше пред цените на стоманата. Спадането само по себе си според мен означаваше и сближаване на цените между сортовете. И наистина, последните $ 10 от спреда в цените между сортовете започнаха да се стопяват от началото на мечия пазар при петрола през лятото на миналата година.

Войната в Украйна също бе причина за спад в цените (бях писал защо) и за свиване на дивергенцията, но основен и силен фактор освен руската намеса на пазара и тази на ISIS с техния нелегален петрол, бе навлизането на Саудитска арабия в Европа, където тя се сблъсква с конкуренция в лицето на руската страна, в резултат от което спаднаха и цените на петрола от Северно море. Отстъпките които Саудитска арабия направи първо за клиенти в Азия, а после и в Европа според мен са основната причина за окончателното заличаване на разликата в цените. 


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1371