Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Автомобилът като инвестиция?!

Автомобилът като инвестиция?!
14.12.15 02:33

Автор: Р. Караджов
Автомобилът като инвестиция?!

Колата е най-големият бирник в дома. - българска народна поговоркаЕдно старо ДАП-аджийско правило гласи, че стойността на превоза e 1/3 гориво,1/3 поддръжка и части и 1/3-печалба


Преди години един приятел на въпроса ми, колко струва поддръжката на колата му месечно, ми бе отговорил, че тя е на цената на една платена любовница. Ако автомобилът е по-стар и евтин, разходите на година могат да излязат колкото стойността на цялата кола, а ако е нов и скъп, да скачат до много високи стойности.

Да се спрем обаче първо на стара кола. Данъкът за нея е евтин, 25 лева. За винетка 97 лева, а годишния технически преглед е 60 лева. Задължително да имаме зимни, и летни гуми, което означава, че трябва да имаш 8 гуми за една кола, които трябва да се сменят на всеки 8, максимум 10 години, дори да не я вадиш от гаража. Така например, ако ги смениш 9-ата година, изчисленията сочат, че се дават по 56 лева на година. За обслужване, смяна на масло, филтър и други, отиват 200 лева, плюс още 200 лева за ''Гражданска отговорност''. Общо за 2016 г. собственикът на тази стара кола трябва да даде 638 лева което се равнява на една висока заплата (в провинцията) или на наема на малък и приличен апартамент в голям град, при това без да я кара, без да сипва дизел или бензин и без по нея да се счупи нищо. За семейна кола среден клас, със 115 конски сили, до 5-годишна, сумата набъбва.За нея данъкът е 332 лева, за гуми отиват 70 лева, а за Гражданската отговорност 250 лева. Като прибавим и парите за винетка 97 лева, обслужване 200 лева и годишен технически преглед 60 лева, общо се получават 1009 лева. Най-евтин вариант за годишна издръжка е малолитражна и сметката за нея излиза около 545 лева на година. В посочените разходи не влиза каското, което е доброволна застраховка която осигурява защита от пътно - транспортно произшествие, природно бедствие, пожар, кражба, злоумишлени действия на трети лица. Застраховката може да включва само някои или всички от изброените покрития, като някои застрахователи предлагат допълнителни покрития като взривяване, умишлен палеж, покритие на гумите и други. За 15 годишна кола с цена от 2500 лв. то може да бъде от малко под 215 лв. до 428 лв. Ако колата е 5 годишна и за 50 000 лв. цените на застраховката може да скочат до 2200 лв. или дори до 3520 лв. Някои брокери и агенти разбира се биха могли да ви направят някоя отстъпка, но тя едва ли ще е повече от няколко процента. При по-скъпите коли от по 100 – 200 000 лв. и нагоре, разходите скачат още повече. Към разходите освен горивата които споменах горе и разходите по техническа и естетическа поддръжка трябва да се добавят тия за паркинги или гаражи ако нямаш собствени, паркиране на обществени места, плащане на такси, глоби и други. 

Едно старо ДАП*-аджийско правило гласи, че стойността на превоза e 1/3 гориво,1/3 поддръжка и части и 1/3-печалба. Дали има печалба от колата си един човек, вече е въпрос на смятане на другите си разходи, ако колата например я нямаше. Според сметките на човек който преди време бе изчислявал точно тези неща, ако една кола не се кара повече от 3000 км. годишно, в повечето случаи е безсмислена и е по-удобно да се хване такси или да се ползва друг транспорт. Не се спирам на броя километри или вида дейност които при всеки са индивидуални, но в много случаи ползването на друг транспорт, наемането на такси или на лимузина (ако е необходимо), наемането на кола под наем, често са по-евтин вариант, макар може би не така удобен винаги от поддържането на автомобил. 

* Държавно Автомобилно Предприятие

 
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0834