Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Руските санкции срещу Турция

Руските санкции срещу Турция
01.12.15 22:10

Автор: Р. Караджов
Руските санкции срещу Турция

Турция бе 5-ти по търговски оборот партньор на Русия с $ 44 млрд. за 2014 г.
Въвеждат се ограничение и ще бъдат подложени на проверки турските инвестиции в Русия


Русия забранява от 1 януари 2016 г. вноса на редица храни от Турция. За спазването на забраните в областта на туризма ще отговаря Роспотребнадзор. Налага се мораториум на вноса на портокали, мандарини, грозде, ябълки, круши, кайсии, праскови, нектарини, сливи, ягоди, домати, краставици, карфиол, броколи и лук. Налага се и забрана на вноса на замразено месо и субпродукти от птици, както и на подправката карамфил и сол. Забраната няма да се прилага за стоки от Турция, внесени за лична употреба до степента, позволена от Евроазийския икономически съюз. През миналата година вносът на храни и селскостопански продукти от Турция в Русия е бил на стойност $ 1,7 млрд. Основно се внасят плодове, зеленчуци и ядки. За първите десет месеца на тази година вносът на храни от Турция в Русия е възлязъл на малко над $ 1 млрд., което е с малко над 21% повече за същия период на 2014 г.

Търговците в Русия бяха посъветвани от браншовата си асоциация да се въздържат от купуване и зареждане на магазините с турски храни. Руски търговски вериги съобщават, че имат готовност да заменят турската продукция с такава от Мароко, Китай, Таджикистан, Иран, Израел, Азербайджан, Узбекистан, и други страни. От 1 януари се забранява в Русия да бъдат наемани на работа граждани на Турция. Мярката не засяга онези, които към 31 декември 2015 г. все още имат трудови договори с руски работодатели. От същата дата се прекратява действието на споразумението за безвизов режим при пътуването на турски граждани до Русия. Забранява се наемане по нови договори на турски граждани, включително в спортните клубове. Предвижда се да се намали и намалява броя на разрешителните за турските шофьори на камиони до 2000. Засяга се и транспортната сигурност в акваторията на пристанищата в Азовско и Черно море. Въвеждат се ограничение и ще бъдат подложени на проверки турските инвестиции в Русия, което вероятно ще засегне турските банки между които и Credit Europe Bank собственост на FIBA Holding, ProCommerce, Garanti Bank, Зираат Банк, Ishbank, Yapi Kredi Bank. 

Ще бъдат засегнати турските фирми работещи в Русия между които производствени компании и около 100 опериращи на руския пазар турски строителни фирми. Също фирмите произвеждащи или внасящи автомобилни компоненти, вносителите и производители на домакински уреди, стъкло и други.

До 10 декември руското икономическо министерство ще трябва да предложи списък с организации под турска юрисдикция, на които да им се наложат санкции, сред които забрана или ограничение на дейността на територията на Русия и трябва да определи договорите с Турция, по които няма да се прилагат специални икономически мерки. Спира се дейността на Руско-турската междуправителствена комисия за търговско и икономическо сътрудничество. Прекратяват се преговорите по проекта на Средносрочната програма на търговията, икономическото, научно-техническото и културното сътрудничество с Турция, работата по съвместния руско-турски фонд за финансиране на инвестиционни проекти в двете страни и преговорите за ''Турски поток'' и АЕЦ в Аккую. Русия разполага с достатъчно тръбопроводи за пренасочване на обемите петрол, за да изпълни ангажиментите си за снабдяване по договори в случай на затваряне на Босфора, но заради международните договори Турция няма право да затвори проливите за руски кораби. В съответствие с Конвенцията от Монтрьо Турция би могла да регулира преминаване през проливите само на бойни кораби. 

Руското външно министерство препоръча на руските граждани да се въздържат от пътувания до Турция, а на туроператорите да спрат продажбите на екскурзии. Спират се чартърните полети. Руснаците ще имат право да поискат пълно възстановяване на разходите за екскурзии до Турция, включително и ако се върнат по-рано в страната си, ако са заминали преди публикуването на препоръките и забраните на руските власти. Вероятно ще бъде ограничена дейността на турските туристически компании като Coral Travel и други които работят на територията на Русия. Обсъжда се и вариант за затваряне на руските летища за турски превозвачи. 


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.2299