Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Преди старта на либерализацията на енергийния пазар

Преди старта на либерализацията на енергийния пазар
01.12.15 20:00

Автор: investor.bg
Преди старта на либерализацията на енергийния пазарПотребителите на електроенергия ще имат право да сменят бързо своя доставчик


Излизането на пазара на битовите потребители ще стане поетапно и ще започне от 1 април, но тъй като ще бъде право, а не задължение, няма да има краен срок за това


На регулирания енергиен пазар има около 5 млн. електромера и от 1 януари 2016 г. започва битката за привличането на домакинствата, които ги използват, на свободния пазар на електроенергия. От 2016 г. се отваря пазара и за потребителите на ниско напрежение - т.е. на битовите потребители и някои малки стопански обекти. Потребителите ще получат правото, но няма да бъдат задължени да излязат на свободния пазар, където конкуренцията ще е по-добра, а търговията - по-прозрачна. Целта на освобождаването на пазара е повишаване на конкуренцията, което в крайна сметка ще даде на потребителите по-добро качество на услугата и оптимизация на разходите.

Излизането на пазара на битовите потребители ще стане поетапно и ще започне от 1 април, но тъй като ще бъде право, а не задължение, няма да има краен срок за това. Въпрос по който също няма крайна яснота, е индивидуалното потребление на битовите потребители. Повечето електромери в страната имат само две тарифи - за дневното и нощното потребление. На свободния пазар обаче и при някои търговци, цената често се променя почасово, в зависимост от търсенето и предлагането. Промяната на петте милиона електромера с такива с почасов отчет не може да стане дори в следващите 3-4 години, защото ще натежи много на цената за доставка на електроенергия на мрежовите доставчици. Затова разпределителните дружества ще разработят стандартизирани товарови профили на потребителите. Те ще бъдат одобрени от енергийния регулатор и след това ще се ползват от търговците при определянето на кошницата от тарифи, които ще бъдат включени в офертите към потребителя. Така договорите вече ще бъдат гъвкави, но и значително по-сложни, и в тях може да има много повече от традиционните днес две тарифи. Към момента един от най-сложните договори на пазара е с шест тарифи.Договорите могат да бъдат няколко вида. Единият е комбиниран, с които потребителите ще очакват от своя доставчик да им продаде нужната електроенергия, да осигури преноса, както и плащането на всички допълнителни такси. Другата възможност пред битовия потребител у нас е да сключи отделни договори с доставчик на електроенергия и на мрежова услуга. Мрежите у нас са собственост на ЕРП-та и те ще продължават да ги администрират, както досега. Това означава, че те ще отчитат електромерите и ще трябва да отговарят за аварии, прекъсване и възстановяване на захранването, ако не бъдат платени навреме сметките.

Работата на енергийния регулатор на свободния пазар ще бъде да определя цените на мрежовите услуги. КЕВР е и органът, който ще контролира лицензите на търговците на енергия. Към момента лицензи за търговия с електроенергия имат около 150 търговци, но активни на пазара са между 30 и 40. Техният брой обаче вероятно ще нарасне с либерализацията на пазара. В случаите на фалит на търговец потребителите няма да останат без електричество. В такъв случай домакинствата ще бъдат прехвърляни на т.нар. доставчици от крайна инстанция.

Срокът за промяна ще бъде минимум един месец, като такса за това няма да се дължи. Трябва обаче двете страни по договора да изчистят своите задължения. Тъй като излизането на свободния пазар ще е опция за потребителите, а не задължение, те ще имат право да останат и при сегашния си доставчик. Практиката в Европа показва, че само между 10 и 15% от битовите потребители се възползват от възможността да избират своите доставчици. На първо време вероятно това дори ще продължи няколко години, като БЕХ ще осигурява количества електроенергия за потребителите, които няма да излязат на свободния пазар.

Една от най-важните дати, свързани с либерализацията на енергийния пазар, ще се окаже 11 декември 2015 г. Плановете са тогава да започне работата на енергийната борса. Борсата ще използва платформата на скандинавската Nordpool Spot и ще осигурява администрирането и сетълмента на търговията. Статистиката показва, че през първите месеци цената на тока се повишава, но след това намалява и остава трайно на по-ниско ниво, което е по-ниско от това преди либерализацията.  

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0696