Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Туризъм, атентати, криминална обстановка и природни катаклизми

Туризъм, атентати, криминална обстановка и природни катаклизми
30.11.15 21:46

Автор: Р. Караджов
Туризъм, атентати, криминална обстановка и природни катаклизми

Инцидентните терористични актове оказват много по-слабо влияние на туризма, отколкото екологичните катастрофи, земетресенията или криминалната обстановка
Пътническата и туристическата индустрия е много чувствителен към кризисни събития.


Ако туристите които отиват да харчат парите си на чуждо място се чувстват в опасност и застрашени по време на своя престой, не е вероятно да се върнат към тази дестинация. Само часове след терористичните атаки в Париж на 13 ноември, авиокомпании, хотели и туристически агенции станаха свидетели на скок на отменени полети и резервации. Въпреки първоначалния шок от всеки кървав терористичен акт, потоците туристи се възстановяват много по-бързо на мястото на атентата, отколкото ако то е жертва на земетресение, цунами или друг природен катаклизъм. Лондон и Мадрид например имаха бърз скок след спадав на чуждестранните посетители след като градовете бяха обект бомбени на атентати.  Според проучване на World Travel & Tourism Council (WTTC) след атентат са нужни средно около 13 месеца до възстановяване на предишните нива на туристическия поток, докато при бедствие са нужни около 24 месеца. След цунамито през 2004 г. в Тайланд и земетресението в Хаити от 2010 г. бе нужно от 14 до 22 месеца за да се възстановят нивата на туристите. След цунамито и ядрената катастрофа през 2011 г. във Фукушима, броя на чуждестранните посетители в Япония спадна с 28% и бяха нужни около 2 години за да се възстанови и надмине туристическия поток от деня преди катастрофата. Това проучване обаче показва влиянието на единични и спорадични атентати. Там където има често такива, ситуацията е различна. Ливан, Тунис и Египет са се убедили в това, а няколко атентата един след друг в рамките на месеци, значително могат да навредят на туризма дългосрочно. Изключение от развитите страни с инцидентни атентати са САЩ, на които след 11 септември 2001 г. бяха нужни 5 години за възстановяване на туристическия поток. Това обаче по-скоро се дължеше на затегнатия режим на издаване на визи и влизане в страната, поне според мен. 

Криминалната обстановка обаче за разлика от инцидентните атентати може да нанесе значителни щети на туризма и последен и пресен пример за това са Южна Африка и особено силно Венецуела. Друг пример са средата на 90-те години, когато повишаването на престъпността във Флорида и убийството на няколко туриста довежда до почти 50% спад на европейските туристи. Мексико е другата страна която отбелязва намаление в броя на туристите поради разрастване на престъпността дори тя да е в извън посещаваните от туристите зони. Акапулко пък е примера как един курортен комплекс със световна слава може за залезе, защото се е превърнал в арена на престъпни групировки. Всъщност въпреки разпространяването от медиите мнение, че проблем са престрелките между наркокартелите в Мексико, средния турист много повече се притеснява да не стане жертва на грабеж, изнасилване, убийство или отвличане. Престрелките между престъпни банди, въпреки, че рядко касаят средния турист освен ако не стане жертва на случаен куршум, просто му напомнят за всичко останало което може да му се случи в страната.

От друга страна въпреки, че след политически сътресения се препоръчва на гражданите на много страни да не посещават дадената засегната държава, това не винаги дава отражение в туризма. Пример е Тайланд. Военния преврат от 2006 г. не само не впечатли особено туристите, но и бе обичайно явление те да се снимат с войници и танкове. Почти нямаше спад и след преврата от миналата година. Въпреки поредицата от военни преврати в страната, между 2000 и 2015 г. туристическия поток към страната се е увеличил с почти 200%. Едва ли обаче ще видите турист да отиде да се снима с дижхадист или местен бандит който може да го убие, ограби, пребие или изнасили. Хората които отиват някъде доброволно да харчат парите си, не обичат да се разделят с тях насила, а още по-малко да жертват живота си.

 
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1348