Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Роботизирането драматично ще промени най-вече селското стопанство

Роботизирането драматично ще промени най-вече селското стопанство
23.11.15 14:32

Автор: Р. Караджов
Роботизирането драматично ще промени най-вече селското стопанство
 


Бизнесът с наземни роботи и дронове ще отвори нова ниша и възможности в инвестирането

Роботите започват да се превръщат във важен фактор в земеделието в САЩ и Европа, като програмите отдавна изземват функциите в обработката на данните, но бъдещия потенциал вече се развива и в дейности като, разораване, косене, прибирането на реколта, обработката на насаждения и други.

Очакванията са пазарът на селскостопански роботи да нарасне само в САЩ от $ 1 до $ 16 млрд. до 2020 година, като общия ефект само за икономиката в САЩ ще бъде разкриване на нови 100 000 работни места и икономическа полза в размер на $ 82 млрд. между тази 2015 г. и 2025 г., като една огромна част от този пазар, ще са безпилотните самолети. Целия пазар на дронове може да генерира още до 2017 – 2018 г. над $ 100 млрд. икономически ефект, като после дори да забави своето движение до 2025 г. може да достигне до между $ 140 – $ 160 млрд. макар движението след 2018 г. да се развива с по-бавни темпове. Световният пазар на търговски безпилотен самолет ще се оформи около приложения в една шепа отрасли: селско стопанство, енергетиката, комуналните услуги, минно дело, строителство, недвижими имоти, медии и филмова продукция, но селското стопанство е огромен пазар с неоценимо приложение. В момента в САЩ само 1% от населението се занимава с него заради сезонността на приходите и ниското заплащане. Проблеми, които роботизирането може да неутрализира, разширявайки възможностите на фермерите, но което отваря възможности и за развитие на някои бизнеси свързани с това. Застраховане на дроновете и евентуалните щети причинени от тях, лизинговата дейност, наемането, производството на сензори, камери, радарни устройства, специализирани програми и други. Дори в момента вече около 45% от дроновете отиват в селскостопанския сектор, като този дял значително ще се разшири и в следващите години. Като цяло сегашната селскостопанска авиация ще се наложи да се смести за да освободи място на роботите, а голяма част от пистите вероятно ще отидат в историята. Като годините на най-бърз растеж неслучайно споменавам времето до 2017 – 2018 г. 

Подготвяните вече регулаторни рамки ще влязат в сила най-рано през 2017 г. което означава дори да има бюрократично спъване на развитието на машините, то докато то влезе в сила е много вероятно пазарът да отбележи най-бърз ръст, като след 2021 г. този ръст отново ще се засили. Много от продавачите на дронове са неголяма частни фирми и стартиращи компании – въпреки, че големите отбранителни, фокусирани компании и индустриални конгломерати започват да инвестират в технологиите по безпилотни самолети също. 

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0902