Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Бизнесът иска ''законодателен борд'' в отчаян опит да спре бюрокрацията

Бизнесът иска ''законодателен борд'' в отчаян опит да спре бюрокрацията
20.11.15 14:00

Автор: Р. Караджов
Бизнесът иска ''законодателен борд'' в отчаян опит да спре бюрокрацията

В България най-важните за компаниите закони се преправят по 3-8 пъти за една година
Плащането на данъци се превръща в огромна тежест не толкова заради ставките, колкото заради процедурите които стават все повече и се променят постоянно


Няколко лобита, това на адвокати, на някои счетоводители, на някои политици опитващи се да елиминират конкуренти в бизнеса и това на чиновниците – ударно предлагат по няколко промени годишно в законите, а депутатите с цел на оправдаят заплатите си, с невиждан трудов ентусиазъм променят и преправят закони свързани с бизнеса по няколко пъти годишно. Този вреден труд прави България една от най-натоварените с бюрократични процедури в Европа и спъва чуждите и местните инвестиции, освен и че води до повече корупция. Заради парите пък който медиите получават по различни програми за отразяване на дейността на агенции и министерства, масово се рекламират административните предложения и поправки, лобира се за тях, дори още преди те да са минали на четене в парламента, с което още повече се нагнетява напрежение. 

Положението е вече толкова безнадеждно, че от бизнеса предлагат подобно на валутния, законодателен борд, който да пречи на чиновници и депутати да се развихрят.Непрекъснатите ремонти на правилата са огромен проблем за бизнеса. Кодексът за социално осигуряване се променя най-често - около 8 пъти годишно. Само от януари до октомври тази година Законът за здравното осигуряване е претърпял 6 поправки! Положението с все по-растящата бюрокрация е вече толкова нетърпимо, че от Българската стопанска камара (БСК) предлагат да се въведе нещо като ''Законодателен борд'' – с който да се забрани на Парламента да поправя законите повече от един път годишно. За данъчните закони камарата настоява промени да не се правят в започналата финансова година, а само преди това. Големи пречки са непосилните срокове за изпълнение на данъчни и други задължения, растящата бюрокрация - въвеждането на нови декларации, справки, удостоверения, както и непосилните срокове. Плащането на данъци се превръща в огромна тежест не толкова заради ставките, колкото заради процедурите за деклариране и плащане. Компаниите у нас масово се оплакват, че по време на проверки и ревизии инспекторите ги карат многократно да копират, комплектоват и представят документи и справки за платени данъчни и осигурителни вноски. Освен това бизнесът негодува, че често по сходни казуси НАП дава различни и противоречиви становища и тълкувания. 

Много фирми, които работят в населени места без офиси на НАП, се оплакват, че им е трудно да се снабдят с удостоверение за наличие или липса на задължения. Затова от камарата предлагат НАП да започне да издава такива документи по електронен път. Бизнесът предлага още да се създаде възможност за интегриране на информация и плащане на задължения към бюджета по електронен път, чрез каналите за електронно банкиране. Засега услугата е достъпна единствено чрез ePay. Връх в черешката на тората от бумаги е и неработещата ни съдебна система, която в целия този хаос от противоречащи си закони и разпоредби, още повече спъва бизнеса, инвестициите и създаването на работни места, с бавенето и различното тълкуване на спорове изникващи поради избуялата бюрокрация.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1978