Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Светът се задави с петрол

Светът се задави с петрол
13.11.15 17:23

Автор: Петър Томов, clubz.bg
Светът се задави с петрол


Тампа, Флорида – Опашка от над 3 км, съставена от 39 танкера, пълни с петрол, се е образувала в Мексиканския залив срещу пристанището Галвестън, щата Тексас 


Повечето пристигат от Ирак, след като нефтените складове в Китай се задръстиха. Не се знае дали суровият петрол ще може да бъде разтоварен, защото и в САЩ складовите мощности бяха попълнени още през юни т.г. Върволицата от танкери се присъединява към струпаните по-рано, които се използват като плаващи резервоари. На тях и в гигантските контейнери на сушата са натрупани общо 100 милиона барела. Според Financial Times, само в пристанищата на Тексас и нефтените складове на рафинериите край делтата на река Мисисипи има резерви, които не могат да бъдат преработени поне 1 година.


Само в танкерите, закотвени срещу брега на Галвестън, се съдържа петрол, чийто обем се равнява на световното производство за един ден. Препълнен е капацитетът и на другите големи петролни пристанища в Индонезия, Малайзия и Сингапур. Грамадни танкери, всеки с капацитет от 2 милиона барела, са закотвени и край големите индустриални пристанища в Цингдао, Далиан и Тианджин, в Китай. В Европа също се наблюдава задръстване, но мащабите са по-скромни. Край пристанището на Ротердам в Северно море танкерите са забавени само за по няколко дни, но и там петролния наплив е в най-високата си точка от две години насам. В Средиземно море грамадните кораби обсаждат Малта от септември насам. Край брега на Обединените арабски емирства върху вълните се полюшват кораби с 8 милиона барела петрол. До няколко месеца ще изтече и ембаргото срещу Иран, което принуди Техеран да складира всичко, което е изпомпвано. На супертанкери близо до Ормузкия пролив са натоварени над 40 милиона барела.За разлика от предишната петролна криза по време на световната рецесия, започнала през есента на 2007 г. и по време на спада в цените на петрола през 2008 г., тогава на танкери бе складиран много по-малко петрол. Тогава търговците го държаха на вода, изчаквайки краткосрочно възстановяване на цените. Освен това невероятно високите наеми за супертанкери не им разрешаваха да го съхраняват за по-дълго време. Независимо от пресищането на пазарите с петрол, страните които добиват нефт, не дават признаци, че са готови да добиват по-малко. Саудитска Арабия и Русия, които най-големите доставчици за чужбина са изправени пред сериозни икономически проблеми, които може да прераснат в политическа нестабилност и по тази причина дори при сегашните цени те запазват относително висок ръст на производство. В САЩ петролните компании също страдат от задръстването на пазара. Те обаче намаляват добива незначително и използват момента да направят структурни промени, за да реализират икономии. Подобно е положението и в компаниите, които използват шистовите залежи и разработват нефтени пясъци в Минесота, Северна и Южна Дакота. Въпреки, че много от сондажите са замразени, броя фалирали компании е незначителен.

И ако за повечето компании в икономиката и за потребителите, ниските цени на петрола водят до евтин бензин, само до началото на септември големите добивни корпорации и енергийни компании са уволнили 86 хиляди души. Надеждата да бъдат наети отново на работа в близките 1-2 години са слаби.   

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1402