Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Редки диаманти, розов и син отиват на търг

Редки диаманти, розов и син отиват на търг
04.11.15 03:54

Автор: Р. Караджов
Редки диаманти, розов и син отиват на търг

Цветните диаманти пренебрегвани десетилетия наред, вече са водещи на пазара по цени 


 

Розов диамант от 16.08-карата отива на търг от Christie’s през следващата седмица и може да достигне сумата от $ 28 млн.


Камъкът е един от най-чистите розови диаманти, без следи от вторични цветове като лилаво, оранжево, кафяво или сиво. Диамантът има шанс да се окаже има между 10-те най-скъпи диаманти, продавани някога на търг. Диамантът е оценен на $ 23 до $ 28 млн. Търгът ще се проведе на 10 ноември. На 11 ноември на търг от Sotheby’s отива и син диамант от мината Кулинан в Южна Африка. Диамантът е октрит през 2014 г., а след това купен от Cora International LLC в сурово състояние за $ 25.6 млн. Сега след обработката, камъкът ще отиде на търга с ориентировъчна цена от $ 55 млн.

Спадащите цени на масовите камъни както вече съм писал, нямат толкова голяма връзка с редките екземпляри които отиват на търговете, въпреки, че и те са подвластни на пазарните тенденции и модата в камъните. Бях споменал преди няколко години, че цветните диаманти станаха хит в модата и изтикаха безцветните от най-луксозните на пазара. Докато преди 2-3 г. с водещи бяха жълтите диаманти, сега те са изтикани като стойност от розовите и сините камъни. За последните 10 години големите безцветните диаманти качиха цената си само с около 30% (и вече падат), но така не подминаха диамантеният връх на пазара от 2008 г., а малките камъни под 1 карат дори загубиха около 10% от стойността си за периода, то за цветните пазарът е друг. Поради своята рядкост цветните диаманти пренебрегвани десетилетия наред през 20 и началото на 21 век, са вече водещи на пазара по цени, ако са с добро качество. Жълтите диаманти които излязоха на мода около дъното на кризата са качили цената си за 10 годишен период с около 56%, розовите със 161%, а много редките сини диаманти с 360%. През април от Sotheby's бе продаден на търг 100-каратов безцветен и бистър като вода южноафрикански диамант с правоъгълна форма за $ 22,1 млн. Цената на този камък обаче не може да се мери с цената на 60-каратов пак южноафрикански розов диамант на име Pink Star, който бе продаден на търг в Женева пак от Sotheby’s за $ 83 млн. през октомври 2013 г., с $ 23 млн. над очакваната цена. Тази година след 40 години престой в банков трезор се появи 8.72-каратов ровоз диамант за който се смята, че е бил на принцеса Матилд Бонапат*, дъщеря на Жером Бонапарт, най-малкия брат на Наполеон I. Той бе продаден за $15,94 млн.

Цветните диаманти повлякоха и останалите цветни скъпоценни камъни на пазара за луксозни стоки и уникати. През май на търг организиран от Sotheby’s бяха платени над $ 1.5 млн. долара на карат за един бирмански рубин което го направи най-скъпия камък който не е диамант. Цената дадена за рубина който бе малко над 20 карата бе $ 30.42 млн. Рубинът бе от частна колекция бижута Cartier, а цената му преди търга при оценката бе определена на почти двойно по-ниска. Пак през май в Женва, син сапфир от 35,09-карата отиде на търг на Christie’s за $ 7,357 млн. което прави над 209 000 за карат. Първоначалната оценка на камъка бе $ 4,298 млн. Тогава друг по-малък сапфир бе продаден за двойно по-висока от очакваната цена.

Пазарът на естествени перли също преживява своя ренесанс. Огърлица, направена от 78 редки естествени перли, достигна цена от ₣ 6,5 млн., поставяйки световен рекорд за продажба на перли на търг, надминавайки многократно предварителните прогнози За ₣ 6,5 млн. бе продадено и колие от 78 перли. В Лондон бе продаден чифт обици с естествени перли за 1 млн. Търсенето на перлите е основно от държавите от Персийския залив, които купуват обратно своето наследство.

* Матилд Бонапарт е единствения член на управлявала династия които не е бил изгонен от страната през 1886 г., когато Френската република експулсира всички членове на управляващи династии. Въпреки, че е виден член на новата аристокрация по време и след Втората френска империя, тя не обича етикета, а веднъж споделя на Марсел Пруст, "Ако не бе чичо ми Наполеон, днес вероятно щях да продавам портокали по улиците на Аячо".

  
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1253