Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Валутен и пазарен риск за фирми и частни лица

Валутен и пазарен риск за фирми и частни лица
27.10.15 18:51

Автор: Р. Караджов
Валутен и пазарен риск за фирми и частни лица

Валутният и от промяната в цените на суровините риск - се осъзнава често, но едва след като се случиИнструментите за защита от резки промени във валутните курсове или цените на стоките не са скъпи, но се ползват много рядко в България


Валутният риск е рискът от промяна във валутния курс, но той обикновено се осъзнава, едва след като се случи. Всяка фирма, която не оперира с евро, извършва разплащания или получава определено финансиране във валута, различна от еврото, е изложена на този риск.

Още по-рядко явление е осъзнаването на факта, че промяната на някои цени и стоки дълбоко рефлектира върху бизнеса и някои услуги. Дори да се осъзнава, още по-рядко се противодейства. Повечето мениджъри с които съм се срещал или не знаят как да го сторят, или не съзнават риска от промяната в цените на суровината, преди тя да се стовари върху тях. В подобна среда паричните потоци на компаниите се прогнозират по-трудно, което води до риск за основната дейност на компанията. Мултинационалните компании често управляват този риск, включително понякога със собствени средства и стратегии, но сред българските компании това е много рядко явление, дори за по-големите от тях. 

Пример за това са туроператорски агенции, транспортни и пътнически компании и превозвачи, заводи, големи и малки промишлени и търговски фирми, хотели, вносители и износители, фирми и частни лица с ипотека или кредити, които изпитаха затруднение или фалираха, следствие на не-вземането на мерки за противодействие на валутния или стоковия риск в своята дейност.  


☞  За противодействие срещу неблагоприятни пазарни и валутни тенденции отвори тук

 

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0691