Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Европейски рафинерии преминават на саудитски петрол

Европейски рафинерии преминават на саудитски петрол
22.10.15 18:21
Европейски рафинерии преминават на саудитски петрол

В последните месеца големи петролни компании като Exxon, Shell, Total и Eni са увеличили значително покупките на саудитски петрол и са ограничили доставките на руския сорт ''Уралс'', съобщи Reuters, като се позова на източници от средите на търговците с петрол.

Причината е по-ниската цена на петрола и отстъпките които предоставя Saudi Aramko при поръчка. Саудитска арабия показа, че има намерение да се бори за увеличаване на своят дял в продажбите на европейския пазар, като свали цените си за европейски клиенти, след като преди това бе сторила същото и за някои клиенти от Далечния Изток. Това предизвика гневната реакция на шефа на предимно държавната ''Роснефт'' Игор Сечин, който обвини Saudi Aramko също държавна компания в дъмпинг на европейския пазар. Министърът на енергетиката на Русия нарече стъпването на саудитците на европейския пазар ожесточаване на конкуренцията. Според източници на Reuters, Саудитска Арабия вече преговаря за наемане на складове за петрол в полското пристанище Гданск, за да увеличи доставките си за пазара в Източна Европа. От Гданск петролът може да бъде транспортиран и до Германия, като по този начин ще конкурира доставките на руски петрол по нефтопровода ''Дружба''. Петрол ''Уралс'' е свързан с петрол Brent като ценообразуващ елемент и следствие на това е по-скъп от качествения арабски нефт, който в момента се продава и с допълнителна отстъпка в цената за някои клиенти. 

За излизане на европейския пазар се готви и Ирак. Високопоставен източник в правителството обяви, че за първи път от години, този пазар става интересен за Ирак ще се възползват от възможността да вземат своя дял от него. 


 
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0706