Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Катастрофа в цените на диамантите?

Катастрофа в цените на диамантите?
20.10.15 19:34

Автор: Р. Караджов
Катастрофа в цените на диамантите?

Инвестициите в диаманти, все по-малко привлекателни 
Едва ли катастрофа, но търсене на диаманти в Китай, втори най-голям потребител на диаманти след САЩ, все повече намалява


Забавянето в търсенето на диаманти от бижутерийната индустрия в Китай оказа низходящ натиск върху цената им. Компанията Anglo American, която държи 85% дял в De Beers, разчита до голяма степен на бизнеса с диаманти, за да се неутрализира слабото представяне на цените на останалите продукти – мед, платина и въглища. Печалбата на звеното за търговия с диаманти допринася за около 1/3 от печалбата през първата половина на годината, но не достатъчно на фона на спадащите цени на диамантите. Rio Tinto, трети в света производител на диаманти също залага на продажбата на диаманти чрез Rio Tinto Diamonds за да диверсифицира спадащите цени на руди от което следва още натиск над пазара.

Въпреки, че се очаква леко намаление на добива на розови диаманти от мината на компанията в Австралия (според прогнозите на самата компания) има натиск над търговското звено да увеличи продажбите. Реално производството на диаманти на Rio Tinto от мините в Австралия и Канада се е увеличило с около 19% в сравнение с миналата 2014 г.На снимката, розов диамант на Rio Tinto от мината Арджил в западната част на Австралия, край Кимбърли (да не се бърка с Кимбърли, Южна Африка)


Продажбата на мажоритарния пакет акции на една от мините в Зимбабве на правителството през миналата година, вероятно ще ускори спада. От De Beers казват, че всичко е както обикновено, но това далеч не е така. Бизнесът с диаманти не протича както обикновено и както от най-големия търговец на диаманти в света се опитват да представят нещата. Това е катастрофа, коментира съосновател на търговската платформа за продажба на нешлифовани диаманти Bluedax. Условия се влошиха рязко през втората половина на тази година, когато цените на диамантени започнаха стръмно спускане. Касапницата в цените задълбочи проблемите в сектора, като дилърите на диаманти са изправени пред затруднение да продават своите съществуващи запаси в силно омекотен пазари, а в същото време са изправени и пред по-строги условия за финансиране, защото банките с все по-голяма тревога следят пазара на диаманти и ограничават отпускането на заеми за сектора.

Желанието на Anglo American и на Rio Tinto да увеличат продажбите на диаманти в Китай чрез увеличена реклама сред таргета (момичета) между 19 и 23 години, е по-скоро отчаян жест във все по-свиващия се и пренаситен пазар. Въпреки, че най-големият производител на диаманти (в добити карати) руската компания Алроса е оптимист и очаква стабилизиране на пазара до края на годината, този оптимизъм е вероятно пресилен. За 1 година цените на обработените камъни които се използват най-вече в годежните пръстени са паднали с между 13.79 % и 23% и моите очаквания са в следващите няколко години цените да слязат поне с още толкова, преди да се стабилизират. В най-добрия случай низходящия пазар на диаманти ще се закрепи около средата на октомври 2016 г. 


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1015