Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Виното, най-бързо развиващата се категория алкохол в България

Виното, най-бързо развиващата се категория алкохол в България
14.10.15 22:56

Автор: www.regal.bg

Пет категории успяват да генерират почти 80% от продажбите в стойност на алкохолни напитки в БългарияНа първо място с 51.6% е бирата. Следва виното с 11.1% дял в стойност


През последните 12 месеца виното си разменя местата с уискито, което преминава от втора на трета позиция. На четвърто място са водката и ракията. Сред алкохолните категории виното е тази, която се развива най-бързо. Продажбите в стойност за периода август 2014 - юли 2015 са нараснали с 13.9% спрямо същия период предишната година. Данните от продажбите показват малък дял на чуждестранното вино на българския пазар – едва 4 % в обем и 10.7 % в стойност за годината до юли.

Цената е един от важните фактори, които определят избора на потребителя. Чуждестранното вино е двойно по-скъпо от българското, сравнени и по цена на литър и по цената на бутилка. От продажбите на вино 90% в обем се реализират в търговски обекти тип хранителни магазини и удобни магазини.Останалите 10 % се осъществяват в ХоРеКа обектите. При продажбите в стойност разпределението е 67% към 33% в полза на ХоРеКа обектите. Ресторантите имат превес в продажбата на вина, което се предопределя и от спецификата на консумацията на вино предимно по време на хранене. Делът на чуждестранните вина в ресторантите е 7.2% в стойност спрямо 92.8% дял на българските вина. Потребителите в България определено предпочитат червеното вино. Делът му от продажбите в стойност е 50.3 %, а в обем 51.8%. Следва бялото вино с 42.3% дял в стойност и 44.6% в обем. През последните 12 месеца се наблюдава ръст в продажбите на розе. То взема част от продажбите на другите два вида вино. Почти 61% от продажбите в стойност са на сухи вина, следвани от 38% за тези, които нямат специфична индикация за съдържанието на захар или нивото на сладост. Що се отнася до сортовете вина, тук вече се наблюдава по-голяма диверсификация във вкусовете. Въпреки големия избор на пазара се откроява потреблението на Мерло 11.7% дял в обем, Шардоне – 10.4%, Бленд (смес от 2 сорта грозде) – 7.3%, Мускат – 5.5%, Траминер – 2.5%. Разгледани в стойност дяловете са съответно Мерло – 12.5%, Шардоне – 11.7%, Бленд (смес) – 17.7%, Мускат – 5.2%, Траминер – 4.4%. Голям дял от около 40% държат от вината с неидентифициран от производителя сорт.

Водачът по продажби в стойност е бутилката от 750 мл с 60.5% дял, следвана от кутията от 3 л 15.5%. В заключение - българинът предпочита да пие български вина. Основен двигател за потреблението си остава цената и тя в голяма степен също определя избора на винопроизводител. И докато част от другите алкохолни напитки регистрират спад в продажбите, то виното расте.

 
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

25.8458