Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Изтреблението на врабчетата в Китай

Изтреблението на врабчетата в Китай
09.10.15 10:17

Автор: themainline.bg
Изтреблението на врабчетата в Китай

Според държавата врабците масово унищожават зърнената реколта и нанася на националната икономика огромни загуби


Кампанията срещу ''Четирите вредители'' започва през 1958 г. като кампания за хигиена по предложение на Мао Цзедун, който посочи нуждата да се изтребват комари, мухи, плъхове и врабчета


Кампанията започва с врабчетата. По инициатива на Мао Цзедун (Първи председател на Китайската комунистическа партия) в Китай през периода 1958-1962 била организирана кампания по унищожение на врабчета. Пропагандата обяснила, че врабците масово унищожават зърнената реколта и нанася на националната икономика огромни загуби. Тогава започнали масово изтребление на птиците.

Убивали ги като ги изморявали до смърт. Както е известно, врабчетата не могат да останат във въздуха повече от 15 минути. Всички селяни, а също и привлечените към кампанията ученици, започнали да викат, да удрят тенджери, барабани и т.н., размахвали парцали и ръце, качени на покривите, за да не могат врабчетата да намерят укритие.Изтощените птици падали на земята мъртви, с което зареждали с пълен ентусиазъм участниците в изтреблението. Публикували се снимки с високи по няколко метра планини от мъртви врабчета. В хода на кампанията били унищожени 1,96 милиарда птици. След това настъпил истински проблем с реколтата. В резултат на това, за кратко време се размножили гъсеници и скакалци, които изяждали реколтата в много по-големи размери. 

Добивите рязко спаднали, в страната настъпил огромен глад, от който по различни данни загинали между 10 и 30 милиона човека. Кампанията била призната за грешка и вождът на народа Мао Цзедун наредил да се прекрати убиването на врабчета. За възстановяване на тяхната популация трябвало да се внесат птици от Канада и СССР.

 
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0773