Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Най-старите династии

Най-старите династии
06.10.15 18:19

Автор: Р. Караджов
Най-старите династии

Много благороднически фамилии са имали легендарни и напълно измислени родословия 
В зависимост от тяхната амбиция и творчество, предците биха могли да варират от известен светец, до герой от нечия митология


Най-стара династия без прекъсване на властта е тази на кралят на Тонга - Тупоу VI, който се води пряк наследник на династията Туи-Тонга, царувала от 950 г. до днес. Друг претендент (вече с прекъсване) е датското кралско семейство което се води наследник на Кнуд I Хардекнуд, първи крал на Дания, или на Горм Стария – неговия син, управлявал страната между 910 и 958 г. 

Друга стара династия е тази на Капетингите (като графове от 850 г.) водещи се от избирането на прижкия граф Хуго Капет за крал в 987, след смъртта на Луи V Мързеливия. През 1328, крал Шарл IV умира с което слага край на прякото управление на Капетингите, но чрез Изабела Френска (френската вълчица) негова сестра и нейният син Едуард III родът се прехвърля и към английската корона. Още тогава и по-късно династията се разбива на клонове (Валоа, Анжу, Бурбон, Бургундия, Кортни, Орлеан и други), които понякога си съперничат. В момента за потомци на капетингите се сочат около 6500 човека, но се предполага, че са много повече. Сега потомци на династията царуват в 2 държави, Кралство Испания и Великото херцогство Люксембург и имат претенции за още поне няколко престола. На Бразилия, Франция, Португалия, Парма, Двете Сицилии и дори за Испания, защото Фелипе VI е от друг клон на династията.

По майчина линия капетингите са сродени със Сакскобургготска династия. Дъщерята на крал Луи-Филип принцеса Клементина Бурбон-Орлеанска е майка на българския княз, а по-късно цар Фердинанд I. Самите Сакс-Кобург и Гота водят началото си от саксонския род Ветини, немски род, дал представители на Династия Уиндзор във Великобритания, Династията Сакс-Кобург и Гота и още 3 други, като всички водят началото си от Видукинд херцог на Саксония от 755 година. Днес британската и белгийската корона се водят от тази линия и въпреки, че след Норманското нашествие през 1066 г. последния саксонски крал Харолд II Годуинсън е убит, днес саксонците отново управляват Англия, чрез династия Уиндзор прекръстена така, за да не личат толкова немските корени. Тя има връзка и след 1603 г. със Шотландия, чиито почти митичен крал Фъргюс Велики има кралство в Западна Шотландия през 498 г.На снимката, кралската фамилия на Дания


По стара от тях обаче е династията от която произхожда прадядото на Ислямския пророк Мохамед и родоначалник на Бану Хашим клана на Курайш племе в Мека, от които водят родословие Хашемитите и Абдула II бин ал-Хусейн, настоящият крал на Хашимитското кралство Йордания и Мохамед VI кралят на Мароко от династията Алауит.

Една от най-старите династии в Европ е и Рюриковичи от Украйна и Русия. Води началото си от 862 и легендарния Рюрик викингски вожд който става осоновател на династията управлявала Киевска Рус, по-късно Велико московско княжество и Руско царство до 17-ти век. Със смъртта на Фьодор I и Василий IV се слага край на прякото упрвление на династията. Въпреки, че са сменени от Романови, Рюриковичите все още съществуват чрез фамилите Гагарин, Оболенски, Горчаков и други княжески фамили чиито потомци все още живеят днес в Русия. В Русия и Европа са оцелели потомци и на княжески фамилии от Грузия и Армения които също могат да проследят родословието си столетия назад.

Друга стара фамилия са румънските Контакузин, които се водят потомци на византийския император Йоан VI и които са били боляри и князе във Влахия, Молдова и Русия, като пред-последният от тях, принц Стефан Кантакузин бяга в Швеция през 1944 г., умира в 1988 г., но семейството му все още живее в Швеция в Нура и Стокхолм.

Много благороднически фамилии през Средновековито са имали легендарни и напълно измислени родословия. В зависимост от тяхната амбиция и творчество, предците биха могли да варират от известен светец, живял преди няколко века, до герой от гръцката или римска митология. Но повечето от тези твърдения са напълно безпочвени.

 

Все пак една от най-древните или най-древна фамилия в Европа се води фамилията Масимо от Италия, която води потеклото си от от Квинт Фабий Максимус (в 275 г. пр.н.е. -. 203 г. пр.н.е.), римски политик, 5 пъти консул и 2 пъти диктатор на Рим и който произхожда от древния род на Фабиите. Семейството е общопризнато като една от най-старите благороднически семейства в Европа, въпреки, че няма доказателства да са точно наследници на този Максимус и на Фабиите които както се говори са наследници на прегрешенията на Херкулес (син на Зевс) с една нимфа. Фамилията е дала двама папи в ранното средновековие. Папа Анастасий I (399 до 401 г.) и папа Пасхалий I (817 до 824 г.). През 16 век на Масимо са най-богатите на римските благородници и някъде тогава от маркизи се качват до княжеска титла. 

За разлика от много фамилии в Европа в Китай все още може да се проследи със сигурност фамилията на най-известният ученик на Лао Дзъ – Конфуций (роден в 550 г. пр.н.е.). Неговите потомци все още пазят родословните си линии с гордост в Китай и Хон Конг. Петото издание на родословието на Конфуций е отпечатана през септември 2009 г. Конфуциите не са управляваща династия, но едва ли имат по-малко поводи да се гордеят с произхода си.

Днес оцелели благороднически фамилии има и в Латинска Америка, като много от тях са достатъчно стари за да натрият носа на много европейски ''парвенюта''. Такива има в Чили, Аржентина, Куба, Бразилия и особено много в Мексико, където те са около 200 000, въпреки, че много от тях не са плащали такси за да поддържат фамилиите си пред испанската корона. Въпреки, че властите и днес следят тези фамилии (в Мексико има забрана за използване на титлите), те са се организирали в нещо като местна роялистка организация и си правят редовни сбирки. Някои от тях са потомци на древни испански родове, други са придобили титли по време на периода на колонизация (в Мексико живеят потомци на Кортес) или на Първата и Втора Мексиканска империя, но едни от най-старите от тях са потомци на ацтекските императори и придворните от ацтекския двор, като титлите им са признати още със завоюването на Мексико от испанците. 

Например титлата Херцог Монтесума и нейните потомци все още са живи в Испания и Мексико. Едно от най-богатите семейства в Мексико е фамилията Вилагомез (ако се не лъжа маркизи), едни от най-големите собственици на земя в страната и днес, които са 100% индианци, от племето мищеки, което е живяло там още преди идването на ацтеките. Сред мексиканските фамилии има и потомци на вождовете на тласкалтеките, които са съюзници на Кортес при завладяването на Мексико 
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0825