Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Събитията с Volkswagen 2

Събитията с Volkswagen 2
23.09.15 19:37

Автор: Р. Караджов
Събитията с Volkswagen 2И според Financial Times от днес, последствията от разкритията няма да са само за Volkswagen AG 


Скандалът с фалшифицираните тестове за вредни емисии на германския автомобилен гигант Volkswagen продължава да се разраства. Последствията от скандала с VW ще включват по-строги и скъпи регулации и биха натоварили разходите в автомобилната индустрия с разходи по регулаторни действия, което ще се отрази на печалбите. Съчетанието между по-евтината цена на дизела и данъчните облекчения в някои държави в Европа доведоха до бум на използването на дизелови коли, като ¾ от автомобилите продадени на стария континент са дизел.

Според оценката на BNP Paribas най-зависими в това отношение компании са BMW с 81% дизелови автомобили и Daimler със 71%, за които споменах снощи. При Peugeot и Renault делът също е над 50%. Volvo със своите 90% също ще е силно засегната. Ситуацията в Европа силно контрастира с тази в САЩ, където от години има много по-силни регулации в този сектор (за което вече съм писал), което бе и причината много европейски автомобили, не само дизелови, но включително и като Lamborghini, да нямат дълги години достъп до пазара в щатите, освен, чрез нелегален внос. По-малкото регулации в ЕС помогнаха изключително много за развитието на дизеловите двигатели, но отрязването на този вид коли в САЩ, които са огромен пазар, а все още само с 3% дизелови автомобили (с голям потенциал) силно може да засегне цялата дизелова индустрия. Щатските регулатори предприеха действия срещу Volkswagen AG, след като неправителствена организация (International Council on Clean Transport) с финансиране за само $ 50 000 разкри, че вредните емисии от моделите Passat и Jetta надвишават до 20 и 35 пъти разрешените в САЩ норми. Според директора на Emissions Analytics, частната фирма, занимаваща се с такива изследвания, през последните 4 години в компанията му са правени тестове на 250 европейски дизелови автомобила, от които само 5 отговарят на заложените в САЩ стандарти. Това, че един от тези модели е бил на Volkswagen едва ли е успокоително както за компанията така и за цялата европейска индустрия насочила се към пазара отвъд океана. 

Компаниите обаче имат техническа възможност да произвеждат чисти дизели двигатели които да отговорят на американските изисквания и мечтата за възход на бензина едва ли ще се сбъдне. Също смятам и че ако това проучване е поръчано от някои конкурент на Volkswagen AG или производител на горива те едва ли ще спечели, защото както казах снощи, всички ще го отнесат, включително производителите производителите на горива. Друг фактор е насочването на Volkswagen и компанията майка Porsche Automobil Holding SE към създаване на електрически автомобил конкурент не само на Tesla, но и на много бензинови или дизелови автомобили с Porsche Mission E който се очаква да излезе до 2019 г. и Audi E-Tron Quattro Concept очакван през 2018  г.
 

 
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1058