Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Лихви по облигация от 1648 г.

Лихви по облигация от 1648 г.
23.09.15 15:42

Автор: Р. Караджов
Лихви по облигация от 1648 г. 

Облигацията е с номинал от 1000 гулдена, издадена e на овча кожа, като носи годишна лихва от 11,35 Евро


 

Йейлският университет (Yale University) получи 136.20 Евро лихва по безсрочна (вечна) облигация, емитирана от предшественика на Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden (HDSR - холандски регионален борд по водата) на 15 май 1648 г.


Облигацията е една от най-старите безсрочни облигации в света, които все още носят лихва, като същото дружество е пускало такива и в 1593 г., която още е валидна. Облигацията е с номинал от 1000 гулдена, емитирана от Hoogheemraadschap van de Lekdijk Bovendams, върху овча кожа и носи лихва от 11,35 Евро, като днешния борд е правоприемник на предишния такъв съществувал между 1468 и 1970 г. Облигацията е емитирана за да се изгради малък кей на река Лек. Холандските водни бордове са едни от първите започнали да заемат частни пари за големи инвестиции 


Подобна облигация от 1624 г. притежава и Нюйоркската фондова борса (New York Stock Exchange) и тя носи лихва от 2.5% годишно, което в днешни пари е 15 Евро на година. Водните бордове в Холандия имали право да налагат и данъци на по-богатите си съграждани, но тези пари задължително трябвало да отиват за поддръжка на инфраструктурата, която пък позволявала на гражданите да печелят повече пари. Лихвените плащания по облигацията на Йейлският университет са се записвали директно върху облигацията, но в 1944 г. мястото върху пергамента свършва и след тази година са добавени хартиени носители. Плащането на лихвите по облигацията е извършено с чек и електронно. През 2000 г., чрез Kristie's бе продадена подобна облигация, емитирана от Lekdijk Bovendams през 1634 г. за 47 000 долара. В 2003 г. Йейлският университет е платил за своята облигация 24 000 Евро (като за интересен исторически документ), но за първи път е потърсил лихвите си. Съгласно текста записан на овчата кожа, от водния борд се изисква да плаща лихва минимум веднъж на всеки 5 години. Университетът управлява активи за 23.9 млрд. долара. 

Университетът притежава и облигация от 1622 г. емитирана от от Vereenigde Oost-Indische Compagnie, но по нея вече не се плащат лихви. Покрай акциите на тази компания се е развил един от първите големи борсови балони в Европа, като се е търгувал активно с акции и облигации на борсата в Амстердам. Издаването на вечна облигации не е изобретение на холандците. Подобни документи са издавали и градове в Северна Италия и Фландрия няколко века по-рано.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0944