Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Борбата с пушенето обогати единствено престъпността

Борбата с пушенето обогати единствено престъпността
22.09.15 19:54

Автор: Р. Караджов
Борбата с пушенето обогати единствено престъпността

Употребата на нелегалните цигари в ЕС се качи с 30% за 6 години


Търсенето на контрабанда се увеличава рязко щом цената на кутия цигари превиши 8% от дневния доход на потребителите

Сред причините които споменах в публикации от 2012, 2013 и 2014 г., е  голямата, сравнително безрискова печалба която нелегалния бизнес с цигари генерира. Освен увеличената безработица в резултат на борбата с пушенето се появиха нови огромни възможности за организираната престъпност. 

На така наречения ''Давос на тютюна'' (Global Tobacco & Nicotine Forum), провеждан в Болоня бяха изнесени данни за употребата на нелегално произведени и продавани цигари в съюза. За последните 6 години употребата на контрабандни цигари в страните от ЕС е нараснала с 30%, сочат данните на експертите. Причината е в големите печалби, които този трафик генерира за своите организатори и малкиото рискове. Освен това цигарите са лека стока, удобни са за превоз във всякакви транспортни средства. Според проучване на Oxford Economics търсенето на контрабанда се увеличава рязко щом цената на кутия цигари превиши 8% от дневния доход на потребителя.Загубите от нелегалната търговия с цигари за държавните бюджети на страните от ЕС се оценяват на 7.8-10.5 млрд. евро на година. В изготвения от Международния център за данъци и инвестиции списък на страните, от които се изнася най-голяма контрабандна продукция, на първото място е Русия, следвана от Китай, ОАЕ, Беларус и Украйна. Руските цигарени фабрики са потенциално най-големите производители на нелегална продукция заради ниските вътрешни цени и възможността за износ на Запад. Русия е и потенциален пазар за контрабандно произведени цигари заради огромното си потребление. Най-много контрабандни цигари преминават транзит през Гърция, Италия, Полша и Румъния. В последната година особено място заемат Сърбия, Турция и България. От Турция влиза в България и най-много контрабанда, част от която се пласира в страната, а друга част заминава за европейските страни.

Често се смята погрешно, че незаконни цигари пушат предимно бедните. Напротив, държава като Султанство Бруней илюстрира уникален случай в световен мащаб, като 89,8% от цигарите изпушени в тази малка страна са незаконни. В Канада те са 17%, като в Торонто и Квебек стигат до 22%, което говори, че дори иначе не-корумпираните канадски чиновници и власти, се изкушават от големите печалби генериращи незаконния трафик, увеличил се след покачване на цените и засилване на борбата с пушенето. 

Борбата с пушенето няма да спре, но не защото на някой му пука за здравето ви, а защото се тъпчат джобовете на политици, чиновници, граждански сдружения против пушенето (не забравяйте, че даром никой не прави дори хляб) и организираната престъпност. А населението като тъпо и вярващо в PR-кампании, платена журналистика и басни, както винаги ще плаща сметката. Ислямска държава е може би единствената в която пушенето бе забранено по идейни (религиозни) съображения, а не за пари, но дори там има силна контрабанда.
 


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0854