Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Пени акции - кой търгува с тях?

Пени акции - кой търгува с тях?
01.09.15 21:29

Автор: По материал от Profit.bg
Пени акции - кой търгува с тях?

Само 1 от 20 малки компании успява да се разрасне и да се превърне в среден или голям бизнес


 

Като ''пени акции'' щатската комисия за търговия с ценни книжа (SEC) определя акциите, издадени от малка компания, които се търгуват под $ 5, обикновено на ОТС-пазара (over-the-counter)


Въпреки, че на много от инвестиционните фондове им е забранено да търгуват с подобен род акции, а други просто ги избягват, като цяло търговията с тях е относително активна. Причината? Малки изменения в цените на тези толкова евтини акции са равни на големи проценти.

 Някои тези акции се търгуват от трейдъри с богат опит. Те са привлечени от възможностите да реализират големи печалби и понякога именно подобен род малки компании оглавяват класациите на най-поскъпващите компании. Има, разбира се и няколко проблема. Шансовете да откриете малка компания, която ще е сред най-добре представящите се на борсата, не са особено големи, но някои търговци разчитат на бързо покачване или спад за да спечелят. Не само вие се надпреварвате да търсите следващия Facebook, който да ви направи богати, а и много други хора. Друг проблем е, че този тип акции рядко се предлагат с възможност за търговия на марджин, което ги прави сравнително ограничен избор за масовите трейдъри, които разчитат главно на лостовия ефект за да извлекат печалби. Голямата волатилност, широките амплитуди до които може да се качат или спаднат тези акции, поради слабия обем на някои дружества също може да е сериозен проблем за по-мудните или със слаби нерви търговци. Когато инсайдери от една компания купуват от собствените и акции, това се приема като добър признак, но те може да го правят и за да напомпят цената и да привлекат още инвеститори, на които да пробутат предварително купените акции. Хеджфондовете не са толкова стриктно регулирани, колкото останалите типове инвестиционни фондове и затова нямат забрана да търгуват с пени акции. Понякога хеджфондовете скъсяват евтините акции, особено когато последните са регистрирали сериозен ръст. Те са страната, която застава срещу всички прекомерно оптимистични за развитието на бизнеса инвеститори. Обикновено печелят, Пени акциите се търгуват и от финансови анализатори и блогъри, които правят анализ и го изпращат до голям брой пазарни участници. Това често е на ръба на легитимността, особено когато става въпрос за по-именитите специалисти, които с материала си биха могли да въздействат върху цената. Компании, чиито бизнес е да свързват малките компании с потенциални инвеститори, често получават като бонус пени акции. Обикновено тези компании са продавачи на пени акции. Маркет-мейкърът е брокер, който е натоварен със задачата да поддържа ликвидността по определена позиция. Ликвидността на практика е един от най-големите проблеми при пени акциите. Този брокер разполага със запас от акции, които може да ползва, за да продаде, при наличието на пазарна оферта, или да добави към тях, когато има оферта продава. Тълпите от неопитни инвеститори често се насочват към евтините акции, привлечени от медиен доклад, платен PR, рязкото поскъпване или поевтиняване на акциите или обаждане по телефона от убедителен брокер.

Във филмите ‘’Брокери’’ и ‘’Вълкът от Уолстрийт’’ ставаше дума предимно за такива акции. Когато младият Джордан Белфърт останал без работа след фалита на LF Rothschild (компанията няма нищо общо с Ротшилдови), отива да продава такива акции, старият брокер с мустачки и плетено пуловерче му отговаря на въпроса ‘’Кой купува тези акции?’’, с ‘’Главно пощальони, да се чудиш колкото много пощальони имаме!’’.   

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1272