Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Валутен колапс в Казахстан

Валутен колапс в Казахстан
20.08.15 14:49

Автор: money.bg
Валутен колапс в Казахстан

Банки и обменни бюра преустановиха продажбата на долариНе работят също някои търговски обекти и сайтове за онлайн продажба на електроника и битова техника


От днес националната валута на Казахстан - тенге, е в състояние на свободно плаване, след като рухна спрямо долара изведнъж с 26 %. Редица търговски банки и обменни бюра в страната преустановиха продажбата на долари на фона на девалвацията на тенге с почти 1/3 и липсата на актуална информация за официалния курс на валутата от страна на властите.

Не работят също така и някои търговски обекти и сайтове за онлайн продажба на електроника и битова техника. Средният обменен курс в търговските банки към днешна дата е 258 тенге за един долар. Това е с 60 тенге повече от курса във вторник. В Народната банка на Казахстан обменният курс днес е непроменен - купува долара за 256 тенге и го продава за 257 тенге. В обменните валутни бюра на Астана и Алм Ата обявеният курс ''продава'' е 258 тенге за 1 долара, а ''купува'' 250 тенге. Властите са взели решение за преминаване на свободно плаващ курс за националната валута.

''Националната банка и правителството взеха решение от 20 август 2015 г. да се реализира нова парично-кредитна политика, основана на инфлационните процеси, отмяна на валутния коридор и преминаване към свободно плаващ валутен курс. Обменният курс на тенге ще се формира на основата на пазарното търсене и предлагане с отчитането на фундаменталните вътрешни и международни фактори'', съобщи премиерът на Казахстан.
 

 
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1013