Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Светът зависи от японските ядрени технологии

Светът зависи от японските ядрени технологии
17.08.15 00:30

Автор: clubz.bg
Светът зависи от японските ядрени технологии

Инвестициите в ядрени технологии, все по-трудни
Сърцето на световната ядрена промишленост се намира в Муронан - невзрачен промишлен град със 100 000 жители в южната част на японския остров Хокайдо. Тук произвеждат това, което никой друг на света не може.

С помощта на преса, тежаща 14 000 тона, Japan Steel Works (JSW) в Муронан прави ключов компонент от атомната промишленост - така наречения разширителен съд под налягане. Той се произвежда цял, без никакви заваръчни шевове. Огромното парче стомана се ползва с изключително търсене. На новото, трето поколение ядрени реактори - такива като френския EPR - реактор на компанията Areva, трябват именно такива чудовища от Муронан в Япония. Липсата на заваръчни шевове означава по-голяма сигурност. Купувачите се примиряват със забавянето с много месеци на доставката на стоманения колос. Който иска да строи ядрени централи, не може да заобиколи Япония. Японките компании Hitachi, Toshiba и Mitsubishi Heavy Industries са едни от главните доставчици за ядрените електроцентрали. Те на свой ред се тясно свързани с компании в САЩ. 

Японската компания Toshiba през 2006 г. купи американската ядрена компания Westinghouse за 5,4 милиарда долара. А Hitachi, от своя страна, сътруднии с General Electric.

Строежът на ядрени реактори е скъп и сложен процес. Затова по света с него се занимават все още само четири компании - Areva от Франция, Westinghouse-Toshiba, Росатом, CNNC (China National Nuclear Corporation). Германският концерн Siemens заряза строителството след ядрената катастрофа във Фукушима през март 2011 г., но Мюнхен продължава да доставя резервни части за атомни електроцентрали, които се използват и в обикновените електроцентрали, например с парни турбини.На снимката руската компания ОМЗ пресова 420 тонен слитък за корпуса на реактор ВВЭР-ТОИ


Tози бизнес е западнал в целия свят. Много страни се борят с огромните проблеми и забавяния при строителството на АЕЦ. Катастрофата във Фукушима вся неувереност у инвеститорите и бумът в областта на възобновяемите енергийни източници обърка пазарите за електроенергия. В целия свят инвеститорите, правителствата и гражданите се бавят със строежа на АЕЦ. Акциите на френската компания Areva осезаемо паднаха през последните години. Рейтинговата агенция Standard & Poor's ге оценява днес дори като спекулативни книжа. През 2010 г. - година преди Фукушима, по света все още започваше строителството на 15 АЕЦ. 

Според данни на критикуващата отрасъла организация World Nuclear Reports, миналата година те са останали само три. Все повече на държавите се налага да субсидират строителството. Най-пресният пример е АЕЦ Hinkley Point C във Великобритания. Операторът EdF от Франция за дълги години съумя законно да си гарантира толкова висока цена за киловат, че конкурентните доставчици се оплакваха в Европейския съд зарази нарушаване на конкуренцията.

Не се задава и атомен Ренесанс. World Nuclear Reports, която всяка година публикува експерта по ядрена енергетика Майкъл Шнайдер с подкрепата на фондация "Хайнрих Бьол", посочва глобален списък от 18 ядрени реактора от съвременното трето поколение, които в момента са на етапа на строежа. Японците изпреварват всички. Моделът на реактор 1000 на Westinghouse-Toshiba е изграден в 8 АЕЦ, включително - не е за учудване - в три централи в САЩ. Още повече, САЩ се безпокояха, че Япония ще спре използването на ядрена енергия. САЩ зависят от японското производство. В нито една друга страна в света няма такъв броя ядрени реактори в мрежата. В момента те са 99. Също толкова е влиятелно ядреното лоби в САЩ. Ако се вярва на Шнайдер, публична тайна е, че американските ръководители след ядрената катастрофа във Фукушима искаха 

Япония да съхрани ядрената енергетика. Как японски компании - такива като Toshiba-Westinghouse, да продават убедително продукта си, в който вече не вярва собственото им правителство? Сигнал за отказ на Япония от ядрената енергия би бил катастрофа за американската атомна промишленост - каза Шнайдер. Но консервативното правителство на Шиндзо Абе направи завой. На 10 август за първи път след почти 4-годишно прекъсване, японска АЕЦ бе включена в мрежата. Реакторът на АЕЦ "Сендай" в град Сацумасендай на остров Кюшу бе включен в мрежата. Ядреното лоби реагира с облекчение. В края на краищата, японската ядрена промишленост е важна част от световната индустрия.

Глобалната ядрена промишленост приветства повторното пускате на първия реактор - заяви Агнета Райзинг, директор на Световната ядрена асоциация. Ако се вярва на Шнайдер, радостта му е била кратка. Защото дори някаква област в ядрената промишленост да има добро бъдеще, това е разрушаването на АЕЦ. Глобалният ядрен флот е остарял и само в някои случаи е изгодна модернизацията, която съответства на действащите стандарти за сигурност.


  
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1203