Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Потъването на Бразилия

Потъването на Бразилия
13.08.15 10:29

Автор: Източник: www.dw.com, Матиас Рюб, Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH, Frankfurt am Main
Потъването на Бразилия

Когато президентът на Бразилия Дилма Русеф се появява по телевизията, хората в големите градове излизат на балконите си и с тракане по тенджери изразяват недоволството си.

   

Бразилия се бори с най-тежката си криза от четвърт век насам. Но много по-тежка от икономическата е политическата криза: тази огромна страна с 200 милиона души население е на практика неуправляема.

Бразилия е в криза - най-тежката от 25 години насам. А светлинка в тунела изобщо не се вижда. През тази година БВП на седмата най-голяма в света икономика ще се свие с около 2 %, а инфлацията ще достигне 9 %. От началото на годината бразилският реал се обезцени с 1/3 спрямо американския долар, а доверието на производителите, потребителите и инвеститорите спадна до рекордно ниски стойности.

Но по-тежка от икономическата е политическата криза в Бразилия: огромната по територия страна с 200 милиона души население е на практика неуправляема.

Президентката Дилма Русеф, която през януари започна втория си 4-годишен мандат, отдавна вече не е това, което беше някога в представите на сънародниците си: едва 7% от избирателите одобряват нейното управление, а почти две трети от бразилците се обявяват за предсрочно прекратяване на президентските ѝ правомощия. Стигна се дотам, че когато Дилма се появява по телевизията, хората в големите градове излизат на балконите си и с тракане по тенджери изразяват недоволството си от нейната политика. Досега това беше една от най-разпространените форми на протест срещу Дилма Русеф. За тази неделя обаче опозицията и представители на обществения сектор подготвят общонационален протест.

А какво прави в това време Дилма Русеф? Крие се в президентския си дворец и твърди, че някой се опитва да я свали от власт.Неотдавна тя призна, че е спряла да чете вестници. И без тях обаче Дилма Русеф знае отлично кои са най-опасните ѝ политически противници: коалиционните ѝ партньори и недоволните в редиците на собствената ѝ партия. Нейният финансов министър не спира да предлага мерки за затягане на бюджетната политика, но всеки път те биват спирани от председателите на двете камари на парламента - и двамата членове на най-големия коалиционен партньор на Русеф. А когато все пак предложенията стигнат до обсъждане в парламента, те биват атакирани от контра-искания за увеличаване на разходите - с цел да бъде обслужена собствената електорална клиентела.

Раздутият държавен апарат с неговите 39 министерства е една изключително тромава конструкция, която подсигурява материалното благоденствие на бюрократите, но не е в състояние да управлява държавата.

И докато законодателната и изпълнителната власт на практика не изпълняват функциите си, съдебната власт се занимава основно с корупционния скандал около полудържавната петролна компания Petrobras*.

В тази най-голяма корупционна афера в историята на Бразилия са замесени десетки политици, основно от управляващата партия на Дилма Русеф. Скандалът гръмна, след като се разбра, че в продължение на години сметките на Petrobras изкуствено са били завишавани, а твърд процент от надписваните суми са отивали в джобовете на избрани политици, партии и корумпирани бизнесмени. Щетите за най-голямата бразилска компания се оценяват на милиарди. С пари обаче не могат да се измерят щетите от загубата на доверие в бразилската политическа класа.

Най-засегната от скандала е управляващата Партия на труда, която след повече от 10 години във властта днес изглежда напълно безидейна. И изхабена. Аферата с подкупите е от времето на предишния президент Лула да Силва, който твърди, че не е знаел нищо за нелегалните практики. Сегашната президентка Дилма Русеф също отрича да е знаела нещо, макар че по време на мандата на Силва тя беше министър на енергетиката и управителка на Надзорния съвет на "Петробрас".

Сегашната криза поставя под въпрос цялото наследство от управлението на Партията на труда. Лула да Силва и Дилма Русеф обичат да изтъкват, че са намалили бедността в страната и са я подготвили за предизвикателствата на 21 век. Също в чужбина Бразилия дълго време беше сочена като пример за успешно развитие. Сега обаче лъсват огромните структурни проблеми на тази страна. Ръстът на цените и особено поскъпването на тока заплашват с нова бедност хората от долния слой на средната класа. В годините на икономическия бум беше инвестирано твърде малко в такива ключови сфери като образованието, здравеопазването, инфраструктурата. Населението в големите бразилски градове се чувства все по-несигурно, а за последните 10 години броят на затворниците се е увеличил двойно.

През 1941 година Стефан Цвайг беше нарекъл Бразилия "страната на бъдещето". Днес критичните гласове иронизират посланието му и казват, че Бразилия завинаги ще си остане "страна на бъдещето" - тоест, никога няма да го доживее.
 

* Аферата се разпространи и извън границите на Бразилия, като компанията заяви, че е получила искане от Американската комисия по ценните книжа и борсите да предостави документи, свързани с разследване, което тя провежда. Освен това Petrobras е разследвана и от американското министерство на правосъдието. Няколко директора на компанията са обвинени, че са вземали подкупи от строителни фирми и са насочвали средства към партии от управляващата коалиция. Мащабите на скандала са огромни. Разследваната група е преместила над $ 3.9 млрд. чрез "нетипични" финансови транзакции. Бившият директор на Petrobras Пауло Роберто Коста е казал пред разследващите, че политици са получавали комисионни от 3% за договори, подписани в периода 2004-2012 г. Дилма Русеф е била председател на борда на директорите на Petrobras от 2003 до 2010 г., но отрича да е знаела за каквито и да било нередности.
 Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0916