Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Историческа и всекидневна употреба на опции

Историческа и всекидневна употреба на опции
10.08.15 23:09

Автор: Р. Караджов
Историческа и всекидневна употреба на опцииДоговори, подобни на опции се смята, че са били използвани още от древни времена 

Често когато се спомене думата опции, хората си представят или вътрешния свят на личните си отношения с други хора или не по-малко сложния свят на дериватите. Това обаче не е съвсем така и дори тези които не знаят какво значи думата, понякога имат среща с действия в делата си, които могат да се опишат само като покупка или продажба на опции. 

 В пазара на земя например, опциите са използвани още в древността и средните векове, за да се съберат големи парцели земя от отделни собственици. Например, плаща се за правото да се купят няколко съседни парцела, но купувачът на тези права не е задължен да ги купи, освен ако не успее да купи всички парцели които са му необходими. Филмовите компании и театрите често са купували и купуват права. Но често не и задължението, да драматизират на екран или на сцената, конкретна книга или сценарий. Подобен е случая с продуцентски къщи и музикални компании, които могат да купят (съгласно договорите които са сключили) права над песен, албум или дори цял певец, но без изрични ангажименти да ги популяризират, в случаите когато преценят по-късно, че те може и да нямата очаквания успех. Кредитните линии дават на потенциалния кредитополучател правото, но не и задължение да заеме пари в рамките на определен период от време, така е и с кредитните карти. Плащайки такса за годишна поддръжка на картата си на банката, вие имате право не и задължение на кредитен лимит от банката или кредитната компания. Депозита за покупка на недвижим имот също е вид опция. Плащайки депозит, купувачът заявява намерения, но може и да се откаже от тях, като преглътне загубата на депозита си, като има правото, но не и задължението да купи имота. Ипотечни или други кредитополучатели също имат възможност да изплатят заема си по-рано. Много възможности за избор, или внедрени опции, традиционно са били включвани и в облигационни договори. Някои облигации са конвертируеми в обикновени акции по избор на купувача, или могат да бъдат (закупени обратно) по определени цени по избор на емитента. Подобни на опции договори е имало още в средновековна Англия при изкупуването на вълната. Дори в България в годините на прехода подобни договори са използвани и понякога използват при изкупуване на тютюн, реколтата от череши и други.
Подобни на опции контракти има на борсата в Амстердам с контракти върху херинга и пшеница, а от 1602 г. и върху акции на холандската Източно-индийската компания, като търговията с подобни договори се вихри основно на така наречените ''по-пазари'', кафенета или клубове в които се събирали някои търговци за да обсъждат и сключват сделки. Опции са използвани по време на манията с лалетата в Холандия. Някои от дилърите на луковици са закупували вид опции (сключвали са договори) от производителите, за да се предпазят от повишението на цените. Тези първо хеджиращи инструменти обаче, с покачване на цените и разрастване на манията, се превръщат в дива спекулация между края на 1636 г. и до края февруари на 1637 г. Естествено, след краха на балона с луковиците, опциите са заклеймени, най-вече от тия които са загубили парите си. Около 1690 г. в Лондон по време на царуването на Уилям и кралица Мери, купуването на пут или кол опции е било обичайно събитие, ако даден търговец е очаквал изменение на цените. Между 1700 г. и 1733 г. покупката на пут или кол опции макар и с ограничен размер (опасявали се от прекомерни спекулации) не е била необичайно явление и е била регламентирана между самите търговци. Дори пукането на финансовия балон с компанията на Компанията на Южните морета и останалите на фондовия пазар, не е спрял търговията с опции. Все пак в 1733, търговия с опции върху акции в Лондон главно поради невежество и страх, е обявена за незаконна и това продължава на 127 години, докато била узаконена отново през 1860 г.

Първата употреба на опции е описана от Аристотел и други древни източници, както вече съм ви разказвал в Как философията и науката донесли пари на един древен мъдрец.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1183