Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Най-старата плаваща яхта в света

Най-старата плаваща яхта в света
07.08.15 03:57

Автор: Р. Караджов
Най-старата плаваща яхта в света

ЗЛАТО

Яхтата ''Ал Махруса'' от чиито борд днешния президент на Египет, фелдмаршл Абдел Фатах Саид Хусайн Халил Сиси откри официално Новия Суецкия канал построен за рекордните 11 месеца, има история дълга повече и от самия канал

Това е най-старата действаща яхта в света и една от най-големите. Яхтата е поръчана през далечната 1863 г. в корабостроителница на Темза, а през август 1865 г. е откарана до Александрия където е предадена на тогавашния си собственик Исмаил паша, хедив на Египет. Яхтата е пълно копие на построената 10 г. по-рано яхта  ''Виктория и Алберт II'' използвана от британската корона до 1900 г., а от кралският флот до 1904 г. ''Ал Махруса'' е построена с дължина 110 метра, била е тримачтова, с 2 комина и с две гребни колела.

С нея Исмаил паша прави обиколка на Европа, за да покани короновани особи на откриването на Суецкия канал и на 17 ноември 1869 г.
Суецкия канал е открит официално, в присъствието на множество князе и други важни европейски особи. Яхтата ''Ал Махруса'' на чиито борд са императрицата на Франция, Йожени (Евгения де Монтихо) и Исмаил паша се води първият кораб преминал официално през канала. Това не е съвсем вярно, защото още през нощта преди официалното откриване английски капитан, развълнуван от национална гордост и порядъчно количество алкохол преминава през канала пръв с кораба си, нелегално, воден от египетско лоцман, с което за малко да предизвика международен скандал. Това обаче не отнема славата на ''Ал Махруса'', преминала канала като първи кораб, официално. В чест на знаменателното събитие императрица Йожени  подарява на Исмаил паша пиано, което и днес краси салона на яхтата. Следващите години яхтата е собственост на хедифите на Египет, а по-късно на кралското семейство. Яхтата участва в в почти всички войни водени от Турция и Египет като превозва войници. Последният египетски крал Фарук I след като отива в изгнание, праща яхтата обратно в Египет, където тя е ползвана от  Гамал Абдел Насър и следващите президенти на страната. Гости на яхтата са били Реза Пахлави (шаха на Иран), Уинстън Чърчил,  Крал Абделазиз Ал Сауд (основател на Кралство Саудитска Арабия), Йосип Тито, Никита Хрусчов, Жаклин Кенеди, Менахем Бегин (израелски  премиер) и много други. Част от първоначалното обзавеждане на яхтата е оцеляло през това столетие и половина, а друга част е заменена от изтънчени и подбрани в тон мебели и тапицерии. Притежава две покрити, но отворени в страни палуби за разходка или почивка в удобни кресла от които гостите може да се насладят на морската шир. Яхтата се стопанисва от египетските военноморските сили и на нейния борд, често се произвеждат в ранг завършващите военоморско училище кадети.

Яхтата е удължена веднъж с 12,19 метра през 1872 г. После с още 5,03 метра през 1905 г. когато в корабостроителница в Шотландия нейните гребни колела са заменени с винт и още веднъж е удължена с 8,23 метра през 1919 г., когато поради замяната на парния двигател с дизелов, се налага още едно удължаване на корпуса. Днес, трите високи мачти за платна, гребните колела и двата комина ги няма (има един), а на палубата има надстройка която няма в първоначалния вид на яхтата, като тя е била надстроявана на 2 пъти.  

На пищната церемония по откриването на новия канал вчера присъстваха Франсоа Оланд, Дмитрий Медведев, Алексис Ципрас, емирът на Кувейт, кралят на Бахрейн, палестинският, суданският и йеменският президент и много още официални лица.

 

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.139