Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Среден размер на ипотечни кредити в България

Среден размер на ипотечни кредити в България
06.08.15 19:51

Автор: Р. Караджов
Среден размер на ипотечни кредити в БългарияОсновният процент от сделките са за покупка на имот. По-малък дял заемат кредитите за ремонт или строеж

Данните на една от банките в България показват, че средната сума, която хората теглят като ипотечен кредит, е около 78 000 лв.  Средният срок за погасяване на ипотечен кредит е 18 години (216 месеца), а около 570 лв. е размерът на средната месечна вноска по ипотечен кредит. 

Основният процент от сделките са за покупка на имот. По-малък дял заемат кредитите за ремонт или строеж. Средният годишен лихвен процент по жилищни кредити е спаднал до 5.8% към юни 2015 г. 16% от теглилите жилищни кредити, ползват фиксирана лихва за определен период от време – 2-5 или 10 г., но при този тип кредити и лихвеният процент е по-висок. Дела на жилищните кредити в лева, вече достигат 90% от всички нови сделки. За раздвижването на пазара на имоти и регистрирания бум в издаването на разрешителни за строеж в няколко от големите градове допринася намаляването на разликата в лихвите при депозити и кредити. Моите изчисления показват, че при равни вноски, при кредит от 78 000 лв. размера на месечната погасителна вноска ще бъде 582.63 лв., без другите такси. В случай, че лихвите паднат до европейските равнища от да приемем 3%, месечната вноска ще слезе на 467.78, със 114.85 лв. по-малко или с 24 800.44 лв. по-малко върху цялата сума на кредита. Ако приемем, че лихвените проценти се качат до нивата си от 2009 г., 11.5% то вноската по кредита би скочила на 856.67 лв., с 274.04 лв. повече на месец или с 3288.48 лв. повече на година. 

На такова драстично покачване и въобще на покачване  на лихвите може да се противодейства, не само чрез фиксиран лихвен % който оскъпява вноските, но и чрез други механизми, които биха ви позволили да изберете кредит с максимално ниска лихва, без страх от покачване, ако сте между моите клиенти.

 

☞   Фиксиране на покачващи се лихви по кредити за частни лица и компании
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1401