Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Сянката на ''Газпром''

Сянката на ''Газпром''
05.08.15 22:36

Автор: Коментар и линкове, Р. Караджов
Сянката на ''Газпром''

''Газпром'' постави рекорд по обезценка като от $ 367 млрд.  през 2008 година стойността на корпорацията слезе до $ 51 млрд. През  2008 г. бяхме малцина тези които очакваха, най-големият гигант в руската енергетика да започне да намалява печалбите си. Тази ми увереност, значително се засили след първите две кризи с транзитните доставки през Беларус и Украйна в 2009 г. Тогава никой не вярваше на такива прогнози, но днес реалността е друга и дори тези които отричаха само до преди месеци, че ''Газпром'' може да има проблем, днес признават, че ситуацията не е толкова безоблачно синя, като фона на логото на корпорацията.

Днес руският гигант ''Газпром'' е само сянка на онзи финансов колос, който беше преди 7 г., когато неговите шефове обещаха пред Путин, че ще доведат активите му до $ 1 трилион, пише днес EurasiaNet.org. Тогава според  одиторите, стойността на корпорацията се оценяваше на $ 367 млрд., а днес тя е едва $ 51 млрд. Шантажът, изнудването и опитите за политическо и икономическо доминиране подкопаха пазарите на компанията както предупредих още тогава и сега след започване на кризата в Украйна, един огромен пазар за корпорацията, вече е почти изцяло изгубен. Корпорацията разработва едни от най-големите в света находища на нефт и природен газ, но добивите падат, цените също, падат и доходите от износа на суровини. И според изданието ''Газпром'' изпълняваше и изпълнява поръчки на властта и не може да се развива като чисто търговско предприятие, което и доведе до неговата загуба. ''Газпром'' започна да купува медии, да внася баснословни пари за Олимпиадата в Сочи и да шантажира с цени най-близките съседи на Русия. Повечето от проектите, изпълнени в последните години от компанията по настояване на руското правителство са считани за важни от геополитическа гледна точка, но са крайно рискови от финансова гледна точка. Само парите, отделени за двете самопровъзгласили се републики в Украйна струваха колкото десеткратно съкращаване на добивите през първата половина на 2015 година, отделно бяха изгубени и 6 милиарда долара от глоби и пропуснати ползи. Днес вече е повече от ясно, че идеята на Кремъл да прекъсне износа на природен газ към Европа през Украйна вече не е по силите на ''Газпром'' да бъде реализирана и след 2019 г. Най-големите загуби руската енергийна компания се очертава да понесе от сътрудничеството си с Китай. Подписаният от Русия и Китай договор с 30-годишен срок за износ на природен газ и нефт за $ 400 млрд. бе пресметнат при цена на петрола от $100 за барел, а в момента цената на петрола е по-малко от половината на това. 

Приходите, които са заложени ще трябва да се намалят наполовина, а ''Газпром'' носи цялата отговорност за строителството на нов газопровод и инфраструктура в труднодостъпни планински терени. Китай не внесе исканите от Русия $ 25 млрд. от своя страна и руснаците започнаха строителството само със собствени средства. Така в крайна сметка, за да спечели нещо след завършване на газопровода до Китай, руската компания би трябвало да продава газа по $ 340-$ 380 за 1000 м3, което е невъзможно при днешната конюнктура, а и договорената цена при тогавашните цени на петрола бе друга. А за да изгради допълнителните тръби по ''Северен поток'' и целия ''Турски поток'' (които е пред провал) ''Газпром'' ще трябва да похарчи $ 125 милиарда долара, което е 2.5 пъти повече от стойността на компанията в момента.
 

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0793