Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Оцеляващите са едва 7%

Оцеляващите са едва 7%
05.08.15 12:36

Автор: Р. Караджов
Оцеляващите са едва 7%
 


На пазарите на деривати оцеляват малцина, но как стоят нещата в реалния бизнес?!

Както може да се види долу, макар там фалитите или прекратяване на дейността да са по-малко, то в един средносрочен период те се доближават до статистиката от пазарите на валути, акции, фючърси и опции. Оцеляването и на едното и на другото място е изключително трудно, а развитието или трупането на богатство, още повече.

Делът на фирмите, създадени през 2008 и все още активни 5 години по-късно, е едва 7.2%. Най-жизнеспособни са компаниите от ’’Строителство’’, където успешно преживелите петгодишния период е 10.2%. На другия полюс са предприятията от сектор ’’Добивна промишленост’’ от които са оцелели 3.8%. През 2013 в България са действали 327 503 активни фирми. 44.9% от тях не са наемали служители,  39.8% са тези с наети от  1 до 4 лица,  7.7% са тези с от 5 до 9 наети лица и 8.4% с 10 и повече наети. Тези компании осигуряват 69.8% от заетите в частния сектор в периода от 2009 до 2013 г., а компаниите които не са наемали служители -  6.4% от общия брой на заетите лица в страната. С отдалечаване от годината на раждане най-устойчиви са предприятията от групите  5 - 9 наети и 10 и повече наети лица. Това са данни на Националния статистически институт за демографията на компаниите към края на 2013 г. Ако имаме предвид, че в много случаи едно лице регистрира повече от 1 фирма в различни периоди от време в този 5 г. период, то оцелелите са реално повече, но едва ли надминават с много проценти оцеляващи на финансовите пазари, където естествения подбор е изключително жесток, често още в рамките на 1-вата година. Личните ми наблюдения за заведенията в страната са, че едва 50% от новоотворилите ресторанти и заведения за  хранене оцеляват през първата годна, а след 5 годишен период, оцелелите от тях са около и под 10%, точно толкова  колкото са тези оцелели на пазара с акции. На други пазари шансът за оцеляване е дори по-малък.

Според брокер от Ситито с когото бях говорил тази зима, оцелелите на валутния пазар при са малко под 10%, но едва 3% максимум 4% са тези трупащи състояние върху сметките си. Както се вижда обаче, толкова е процента оцеляващи и развиващи се и в реалния бизнес, макар в малко по-дълъг период.Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0811