Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Инвеститорите губят интерес към Русия

Инвеститорите губят интерес към Русия
29.07.15 18:30

Автор: www.DW.com
Руският пазар в момента е безинтересен за повечето инвеститори - идва ред на спекулантите

Инвеститорите губят интерес към РусияВсе повече международни инвестиционни фондове са скептични в оценката си за икономическото развитие в Русия 

Инвеститорите очевидно губят интерес към руските акции и еуфорията с акциите на БРИКС вече е минало. Американският инвестиционен фонд Templeton Russia and East European, основан преди 20 години от легендарния експерт Марк Мобиъс, обяви саморазпускането си.

От сцената слиза един от първите инвестиционни фондове, които откриха потенциала на руския капиталов пазар, много преди да избухне бумът на акциите на страните от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия и Китай. Това вече е минало. И се усети не само от американския фонд Franklin Templeton Investments, който прекратява дейността си в Русия поради липса на интерес от страна на клиентите. Инвестиционните фондове в Германия също регистрират отлив на клиенти, желаещи да вложат парите си в Русия. "Еуфорията БРИКС е минало", заяви още преди година Бад Хомбург от Feri EuroRating Services AG. "Що се отнася до руските акции, то много клиенти се освободиха от тях още в средата на миналата година. Руският пазар в момента е безинтересен за повечето инвеститори, защото има много рискове", казва експертът от консултантската фирма Кристиан Михел. Той визира както политическите рискове около украинската криза и западните санкции, така и икономическите, тъй като руската икономика е затънала в дълбока рецесия. През последните години интересът на инвестиционните фондове към Русия и държавите от БРИКС намаля значително, споделя и основателят на най-големия германски финансов порталFinanzen.net - Петер Шиле. Той се позовава на статистиката на кликовете в сайта. "Броят на кликовете върху сайтове с информация за фондовете БРИКС е намалял с една пета от 2011 година насам. А кликовете върху сайтовете с информация за руските фондове са намалели наполовина", посочва той. В същото време е нарастнал интересът към темите, свързани принципно с инвестиционните фондове. На повече кликове се радват и фондовете, ориентирани към Индия и Китай. Потребителите на Finanzen.net показват обаче засилен интерес към индекса на Московската борса, курса на рублата и цените на отделни акции в Русия. "От 2011 година насам кликовете на нашия сайт за информациа за руския борсов индекс са се увеличили почти четворно", изтъква Петер Шиле. А това означава, че руският пазар привлича все по-малко вложители с дългосрочна перспектива, които искат да се осигурят за старини. На пазара сега излизат търговците и спекулантите, които искат да спечелят бързи пари от колебанията в курсовете на отделни акции и валути.

През май 2015 г. от DWS Invest Global Emerging Marktes Equities публикува следното съобщение на сайта си - "Край на мита БРИКС! Преди няколко години страните от БРИКС минаваха за икони на подема. Междувременно "боята започна да се лющи". "Който обаче подхожда внимателно към развиващите се пазари, винаги ще открие привлекателни възможности за инвестиции", посочват от DWS и допълват - "Понастоящем Русия не е сред тях".

 

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

1.4322