Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / На преговори се ходи с блага дума и дебела тояга!

На преговори се ходи с блага дума и дебела тояга!
13.07.15 23:04

Автор: Р. Караджов

Тези думи на Теодор Рузвелт, 26-ти президент на САЩ и носител на Нобелова награда за мир, не бяха познати на гръцките преговарящи в последните месеци


Те нито отидоха с блага дума на преговори, нещо което поне от учтивост се предполага, нито имаха дебела тояга с която да заплашат ЕС. Напротив, дори иначе хладнокръвния Жан-Клод Юнкер, човек с огромен стаж в политиката и един от създателите на ЕС, бе озадачен и подразнен от наглото поведение на Ципрас и бившият финансов министър на Гърция Варуфакис които се държаха като случайно попаднали момченца от Бойчиновци в Итън.

Дълго време ги приемаха добре и се опитваха да ги приобщят и култивират, но съпротивата на самите ‘’палави момченца’’ накрая очаквано им изигра лоша шега. Колкото голям побойник или тарикат да си, накрая винаги си намираш майстора. От цялата така възхищаваща нисшите духом, ‘’хитра тактика и ‘’политика’’ на тия борци с капитализма, не само не остана нищо, но условията които сега се готвят да приемат са много по-жестоки и лоши от тези които ЕС им предлагаше в началото.И въобще не става дума за някакво отмъщение на Германия или Холандия, а до северняшки прагматизъм. Щом си луд и простак, щом не умееш да разбираш от добра дума и приемаш любезното отношение като слабост, необходими са гаранции за приличното ти поведение, ако се налага и с усмирителна риза. След 6 месеца ‘’преговори’’ в които бяхме свидетели на краен цирк, приеман за много ‘’анализатори’’ като ‘’хитра’’ политика, гръцките преговарящи капитулираха още при първата офанзива на западните си противници. Смазаха ги в буквалния и преносен смисъл използвайки тяхната тактика на блъфиране. Докато Гърция само блъфира защото нямаше никакви карти, ЕС имаше цяло тесте. Най-голямата заплаха която Гърция можеше да извади в последните месеци бе, че ще напусне Еврозоната и ЕС. И след като ги оставиха да се налудуват и набеснеят на воля, немският финансов министър Волфганг Шойбле, поднеше шокиращо спокойно немското предложение ‘’Гърция (щом толкова иска) да бъде изкарана от единната валута "поне за 5 години", а на гърците бе даден жесток ултиматум или да приемат още по-жестоки условия или да ходят да мрат. Шах и Мат само с един ход. Безусловната капитулация последва само след броени часове и то при много по-тежки условия, въпреки, че ЕС ‘’като знак на добра воля’’ прие някои безобидни и малки ‘’отстъпки’’ от позицията си. На Гърция бяха наложени условия немислими само преди месец.

Гаранционен фонд на гръцки активи като заложник и получаване на пари, но само ако (тук вече се дават и срокове, при това почти безумно кратки, за да няма време противника да мисли) последват радикални реформи в гръцката социалистическо-чиновническа идилия в която пенсионирани чиновници получават по 3500 евро на месец. Повече милиарди помощ за Гърция, като морков, но отново при условия много по тежки от тези в началото. Няма как, ако отиваш с Мерцедес на преговори, да си по-голям ''тарикат'' и умник от тия които са го проектирали, сглобили и са ти го продали!


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1038