Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Банковата логика на ипотеката

Банковата логика на ипотеката
13.07.15 06:46

Автор: pariteni.bg

 

Преди да купите ипотекиран имот, трябва да сте добре запознати с банковата логика на ипотеката

Например ипотеката на имота е 100 000 лева и кредитът се изплаща 30 години на месечни вноски от 500 лева. Кредитът се изплаща 7 години и собственикът решава да го продаде на цена от 82 000 лева. Означава ли това, че, ако купувачът внесе 58 000 лева в банката, кредитът се погасява, и какво става с оставащите 23 години? 

За безпроблемна покупка са необходими няколко неща, посочва адвокат
. Първото е референция от банката – към дата Х (датата на покупката), колко е дължимата сума за погасяване на кредита. Нужно е и писмо-уверение, че след плащане на сумата, банката ще заличи ипотеката. Продажната цена се заплаща на части – към банката (за погасяване на кредита) и лично към продавача (за остатъка). Това е процедурата, но нещата с кредита стоят по малко по-различен начин, допълва адвокат Румена Симеонова. Внимавайте да не си направите сметката „без кръчмар“. Това, че е плащано 7 години, далеч не означава, че са изплатени 42 000 лева. Напротив – означава, че са внесени толкова, но са изплатени много по-малко. В първите години голяма част от вноската отива за изплащане на лихвите и много малка – за главницата, разкрива специалистът. Затова със сигурност няма да е достатъчно да платите 58 000 лева, за да се погаси целият заем. Ако нещата се получаваха по горепосочения пример, след още 10 години с по 500 лева, заемът би се изплатил. А какво става с останалите 13 години? Е, това са лихвите. Банката е хитра и иска първо лихвите, а после главницата. Затова идете в банката, за да ви кажат колко е дългът към момента. Имайте предвид, че много от по-старите кредити имат и уговорка за т.нар. ''такса предварително погасяване''. Тя представлява плащане за това, че банката няма да получи цялата лихва за пълния срок на договора, както е планувала. Таксата може да стигне и до 5% от сумата, която внасяте преди падежа, т.е. парите, които внасяте над вноската от 500 лева. 

Юристът съветва да не подписвате договор, преди внимателно да си направите сметката като проверите в банката какво остава за плащане и колко точно трябва да внесете при тях, за да вдигнат ипотеката. Впрочем и това струва пари – малко, но се плаща. Затова не прибързвайте, а направете информиран избор.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1009