Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Българският народ масово не иска Европа или САЩ, а при Путин

Българският народ масово не иска Европа или САЩ, а при Путин
11.07.15 03:37

Автор: Р. Караджов
Българският народ масово не иска Европа или САЩ, а при ПутинВъпреки, че няма армия и флот, никой не иска да служи в казарма и няма опит в боравенето с оръжие, българинът по-скоро се оставя на милостта на Ислямска държава или друг евентуален агресор отколкото да приемат помощ от НАТО


В началото на април 2014 г. проведох до колкото можах проучване за обществените нагласи в България към Путин и промотираните от него ценности което публикувах тук; 
Проценти на националното българско самоопределение

Тогава получих много упреци, че ''проучването'' ми е невярно и непрофесионално, но да видим какво казва проучване от професионалисти, малко повече от година по-късно. Резултатите са от от социологическо проучване, проведено от Института по модерна политика между 26 юни и 4 юли тази година.

71,4% от участвалите в допитването са категорични, че не подкрепят разполагането на тежка въоръжена техника на САЩ или НАТО в страната ни, въпреки, че България в момента почти няма армия, нито има тежко въоръжение, напълно е беззащитна пред каква да е потенциална агресия (тезата на българите е, че няма опасност от такава, ако сме покорни и кротки), огромна част от населението никога не е докосвало оръжие през живота си и става за не повече от материал за екарисаж или за тренировка по рязана не глави от страна на обучените и с боен опит главорези от ИДИЛ. Част от българите смятат, че танковете на САЩ ще предизвикат ислямски тероризъм в България (Покорна главица сабя не я сече), а друга част смята, че разполагането на танковете (2 танка участваха в учение на полигона в Ново Село заедно с подразделение от българската армия), ще ни превърне в мишена за руските ядрени ракети! Отрицателното отношение към разполагането на тежки въоръжения на НАТО доминира във всички възрастови групи, сочи изследването. Неодобрението се забелязва при 66% от най-младите и при 74% от най-възрастните анкетирани, тоест възрастта на българина почти няма значение. 64,5 % от анкетираните се обявяват срещу санкциите срещу чиновници и олигарси от обкръжението на Путин и срещу някои руски компании. 20,5 % нямат мнение по въпроса, но ме съмнява, че част от тях просто ги е страх да изразят мнение, а 15% ги подкрепят. Дори сред привържениците на така наречените десни партии, процента който одобрява санкциите на Запада против част от обкръжението на руския президент е изключително нисък. Най-силна подкрепа за санкциите декларират анкетираните привърженици на Реформаторския блок, но сред тях процента е изключително нисък 37%. 

Проучването регистрира промяна (за мен продължаваща) и във външнополитическите нагласи на българите, като има нарастване на подкрепата за обръщане на политиката ни към Путин, Русия и Евразийския съюз. Което според мен се дължи на все по яростната про-путинова и про-руска пропаганда не само в социалните мрежи, но в почти всички големи онлайн-форуми, пълни с политически тролове и изцялото купуване на някои от най-големите български онлайн медии (Блиц - Inter-Media.bg, DarikFinance - "Нет Инфо" АД и други), за да пропагандират про-руската позиция и да проповядват анти-европейска, анти западна и антикапиталистическа пропаганда. Към това може да се добави огромния брой нови ''новинарски сайтове'', блогове и цитати на знайни и незнайни ''анализатори''  на английски и други езици, пуснати от Кремъл в последните 2 години, с цел да промотират войната на Путин против ЕС. 

В резултат на това, подкрепата на българите за Европейския съюз, която и без това не е била никога особено висока намалява, за сметка на все по-увеличаващото се желание за присъединяване към Евразийския съюз на Путин.

Като изводи може да посоча, че всякакъв вид дългосрочни инвестиции в страната са рискови, предвид обществените нагласи. За разлика от Румъния, където про-европейските настроения са значително силни и се забелязват усилия за интеграция (не е случайно, че големи компании като Мерцедес или Еърбъс инвестират точно там), борба с корупцията и прилагане на някои евро-норми в обществото и бизнеса, в България по-скоро се засилва омразата към Запада и всичко западно.

Това поставя на риск дълготрайната бизнес активност в случай на социални или военни сътресения и обрича също страната на високи нива на корупция, нещо обичайно за всички държави тясно свързани с Русия. Риска държи и високи нива на лихвените проценти в България, на фона на цяла Европа, което също снижава бизнес активността. България въпреки, че формално се води член на ЕС (както се вижда против волята на населението), е само няколко стъпала като бизнес дестинация над Приднестровската република или други про-съветски образувания, защото само за броени дни, в случай на обществени брожения или военен конфликт може да напусне ЕС.

 

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.15