Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Китайски пазар на акции

Китайски пазар на акции
10.07.15 18:33

Автор: Р. Караджов
Китайски пазар на акции

Китайският пазар на акции е относително затворен, макар от скоро достъп до него да имат и международните инвеститори

Пазарите на акции в Шанхай (Shanghai Stock Exchange (SSE), 上海证券交易所) и Шенжен (Shenzhen Stock Exchange (SZSE), 深圳证券交易所) се домират от индивидуалните инвеститори, което за мен, е по-скоро плюс, отколкото минус. Около 85% от оборота на фондовия пазар в страната се определя от такъв тип инвеститори, като около 200 милиона от тях търгуват на фондовите борси в страната, което е най-големият брой индивидуални инвеститори на пазар на акции в света.  

Повечето инвеститори са активни, като 81% от тях сключват сделки поне веднъж месечно. В САЩ едва 53% от инвеститорите сключват поне една сделка на месец. Над 2/3 от инвеститорите нямат дори средно образование (значителен минимум на настоящия етап), а инвестициите се осъществяват с взети назаем пари и маржин. Над 30 милиона сделки са били добавени през първите пет месеца на 2015 г., според данни на китайския депозитар.Това е над 3 пъти повече от всички новооткрити сметки през 2014 г. Китайският фондов пазар се движи в голяма степен от IPO-та. Средното повишение на компаниите с IPO-та в Китай е 137%, спрямо 17% в САЩ и 30% за развиващите се страни. Замразяването им в сегашния етап, на борсите бе една от първите стъпки, които се приеха, в опитите си да спре свободното падане на пазара на акции. Тази мярка е работила в исторически план в Китай. От 1990 г. насам първичните публични предлагания в Китай са били замразявани 9 пъти, което е водило до стабилизиране. Другата мярка, забраната за 6 месеца на мажоритарните акционери да продават акции от собствените си компании, вероятно също ще сработи. 

Китайския фондов пазар е изолиран до определена степен и понякога няма много големи корелации с останалите световни пазари. 2% от китайските акции са собственост на международни инвеститори.

Основната част от тях са на китайски компании, търгувани в Хон Конг, но борсата там (Hong Kong Stock Exchange (HKEx), 香港交易所) трябва да се разглежда почти отделно от останалите две борси в Китай. Това е и една от основните причини китайският пазар на акции понякога да се движи в посока, различна от тази на основните фондови пазари по света, докато тази в Хон Конг въпреки, че е в корелация с останалите две китайски борси е силно свързана със световния капиталов пазар много по-пряко.Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

18.0138