Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Страда ли планетата от капитализма и свободната търговия?

Страда ли планетата от капитализма и свободната търговия?
08.07.15 20:16

Автор: Р. Караджов
Страда ли планетата от капитализма и свободната търговия?

Повечето хора мрънкат, че светът се влошава, че хората страдат повече отколкото в миналото, когато живели щастливo и безгрижно

А днес, алчни компании и корпорации (тук трябва да изтръпнете от ужас), възползващи се от свободния пазар (най-голямото зло, ако не знаете) убивали своите клиенти, ваксинирали бедните, невинни дечица със смъртоносни ваксини, тровили хорицата по света с отровни лекарства и ГМО храни.

Дали е така? Много е лесно докато гледаш сериал на големия си плосък телевизор, докато си караш колата или ''джиткаш'' из Интернет, чрез телефона си, дори в Централна Африка или копторите на Египет, да обясняваш, че хората живели по-зле отколкото са живели преди 25 години! Не казвам, че светът си няма трески за дялане, но нека погледнем цифрите.Адис Абеба, столицата на Етиопия днес. В града функционира една от най-добре работещите стокови борси в Африка, на която десетки хиляди фермери хеджират или продават своята продукция. Около 1/5 от брокерите са жени

Гладът в световен мащаб с навлизане на либерализацията на търговията (ако я нямаше, нямаше да имате компютри и телефони по които да ми възразявате), е намалял значително. Днес много по-голяма част от човечеството живее по-добре отколкото преди 25 години. Гладът в Африка, Латинска Америка, Южна и Източна Азия, засягащ десетки и дори стотици милиони бе централна тема в новините поне 2-3 пъти годишно в моето детство и младост. Днес, като изключим някои силно монополизирани в търговията страни (като Бирма и Северна Корея), обраслите с корумпирана бюрокрация, рестриктивни за бизнеса (като Хаити и Бангладеш), или страни в които се водят войни, той е на изчезване. Не е вярно според вас? Ето статистика на ООН по темата:

• Детската смъртност е намаляла с повече от 50% през последните 25 години, спадайки от 90 до 43 смъртни случая на 1000 раждания.
• Броят на хората, които живеят с по-малко от 1,25 долара на ден, е намалял от 1,9 млрд. души през 1990 г. до 836 млн. души през 2015 г.
• Броят на децата, записани в основно училище, значително е нараснал. Нетният коефициент на записване се е увеличил от 83% през 2000 г. до 91% през 2015 г.
• Около 2/3 от развиващите се страни са постигнали равенство между половете в основно образование.
• Съотношението на смъртността на майките при раждането на световно ниво е намаляло от 1990 г. до 2015 г. с 50%.
• Броят на новозаразените с ХИВ е спаднал с около 40% между 2000 и 2013 г.
• 2,6 млрд. души са получили достъп до питейна вода от 1990 насам, още до 2010 г., макар 663 млн. души в целия свят все още нямат достъп до питейна вода.
• Между 2000 и 2014 г. помощта за развитие от богатите държави към развиващите се страни се е повишила с 66% и през 2013 г. е достигнала рекордната сума от $ 134,8 млрд.

В развития свят средната продължителност на живота се е увеличила между 1990 и 2015 г. с около 7.89%, а в някои развиващи се страни за тези 25 години тя е скочила с десетки проценти!

  

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.2249