Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / The Chicago Board of Trade (CBOT) затваря!

The Chicago Board of Trade (CBOT) затваря!
06.07.15 10:39

Автор: Р. Караджов

Днес е последният работен ден на създадена през далечната 1848 г. борса. Тя е организирана от 82 търговци в града, като пазар на жито. Стоковата борса в Чикаго в продължение на почти столетие бе най-голямата стокова борса в света.


От утре ще опустеят 3345 м2 борсова площ. Освен площта, отредена за търговия, сградата разполага с още близо 5 000 м2 и сградата вероятно ще се пусне да търси нови наематели. Ще пострадат ресторантските и други и бизнеси, като близкия фризьорски салон, в който са се хвалели с големите бакшиши, достигащи до $200 за подстригване. За официална рождена дата на CBOT може да се смята и 1859, когато пазара получава грамота за лиценз от специализирания орган на щата Илинойс да стандартизира класове за зърното, търгувано на борсата.Фючърсите правят своя дебют през 1865, когато CBOT представя стандарти за маржин и реални доставка. Селскостопанските фючърси като царевица и пшеница са търгувани в центъра на Чикаго повече от век и половина. Причината за затварянето е преминаването към 100% електронна търговия. На 17 октомври 2006 г., Chicago Mercantile Exchange обяви покупката на The Chicago Board of Trade за 8 млрд., с което свързва двете борси като CME Group, Inc. На 17 март 2008 г., CME Group, Inc. закупи и New York Mercantile Exchange (NYMEX), с което придоби и COMEX (Commodity Exchange) подразделение на борсата от Ню Йорк. 

Chicago Mercantile Exchange, борсата която успя да погълне конкурентите си, е основана в 1898 г. като малка борса за масло и яйца под името Chicago Butter and Egg Board. През 1919 г. променя името си с днешното и се реорганизира и за други видове стоки. Днес на борсата се търгува всичко, от климатични промени, стоки, валути, до уран за ядрени реактори и други.
 

 

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.5832