Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Времето е фактор който промени условията за Гърция

Времето е фактор който промени условията за Гърция
03.07.15 15:49

Автор: Р. Караджов
Времето е фактор който промени условията за Гърция

Гласуване с "Не" на референдума в Гърция в неделя ще отслаби позициите на Атина драматично, а ако се гласува с "Да", това ще доведе до трудни преговори - председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер 

Не
само на дипломатически език, това означава дълги, трудни и пак дълги преговори, наново! Започващи не откъдето са свършили предишните, а съвсем от начало! Ситуацията в Гърция, е вече друга! Предложенията на ЕК или на гръцката страна от миналата седмица, вече няма как да се приложат, не в предходния си вид, след затварянето на банките от гръцката страна. Германският канцлер Меркел също каза ясно пред Бундестага, че не иска споразумение на всяка цена! Благодарение на това, рейтингът и се качва в последните дни, което означава, че немската позиция ще се втвърди още повече. Затварянето на банките беше преломна точка, от която няма връщане назад за Гърция.

Технически ситуацията е различна; а) продължаването на финансовата помощ за гръцките банки, нещо което имаше в предходните седмици и сега - б) когато банките са затворени и трябва да се отворят отново. 

 

Гръцкият премиер Ципрас лъже, че ще отвори банките още в първите 2 дни след референдума (трябваше да отворят в понеделник, но не би...) или как до 48 часа след референдума, щяло да има споразумение с ЕК. 
Лишени от програмата за ликвидна помощ (ELA) на ЕЦБ, гръцките банки няма как да отворят, отново, поне не и скоро, защото парите ще продължават да изтичат от тях.

МВФ каза преди дни, че Гърция ще има нужда от повече от € 60 млрд. помощ през следващите 3 години. МВФ призовава Европа за облекчаване (още веднъж) на гръцкия дълг и удвояване на матуритета на гръцките облигации от 20 на 40 години, но дори някой да иска да чуе фонда, огромната част от дълга вече не е частен и не е в облигации, а хората в Европа не искат да плащат за него, след като тяхната помощ бе пренебрегната, а те оплюти, псувани и намразени за това, че са искали да помогнат! И тук не става дума за емоции, а за елементарна предпазливост и логика? Бихте ли дали още пари на агресивен към вас безумец, който вече ви мрази затова, че много пъти сте му давали пари?

Това означава освен крах за гръцкия бизнес, спиране на еврофондовете и субсидиите за гръцкото земеделие. Дори ЕС да не иска да ги спира, със затварянето на банките, няма вече финансов механизъм по който те могат да бъдат плащани. 

Няма значение как ще гласуват гърците и в двата случая, представлението ще започне от начало. Когато Кипър бе пред фалит, ЕС предложи помощ при определени условия. Кипър в първия момент ги отхвърли, а когато имаше ново искане за помощ, тези условия вече бяха други. 

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

8.0021