Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Изгоден ли е Grexit за Путин?

Изгоден ли е Grexit за Путин?
02.07.15 03:44

Автор: Основен източник: DW

Евентуалното излизане на Гърция от еврозоната ще осигури на Путин краткотраен пропаганден ефект. Но пък ще предизвика дългосрочни проблеми!

Дали Путин, който напоследък демонстративно поддържа добри връзки с Атина напук на Европейския съюз, ще спечели от този развой на събитията? Дори да има полза, тя ще е краткотрайна и само в пропаганден план: на руската телевизионна аудитория ще може за пореден път да бъде разказано за изострящата се криза в Европейския съюз и задаващия се крах на еврозоната. След което обаче темата за загубите на европейците неизбежно ще отстъпи на заден план.

На преден план ще излезе социалният, икономическият и вътрешнополитически хаос, в който ще потъне държавата, неуспяла да остане в привилегирования, но взискателен клуб на страните, които държат втората по значение световна валута. Никой няма да спечели от фалита на Гърция, включително и Русия.

Гърция, Путин и Ципрас

Путин разиграваше гръцката карта, защото гледаше на Гърция като на пълноценен член на еврозоната и на Европейския съюз, а надеждите на Москва бяха, че гръцкият премиер Ципрас (който за три месеца два пъти се срещна с руския президент Путин) ще може да бъде използван за внасянето на разкол в редиците на ЕС. Евентуалното излизане на Гърция от еврозоната не означава и на всяка цена излизане от ЕС, но дори тогава възможностите Гърция да бъде използвана като Троянски кон в ЕС вече са силно ограничени.

Русия не би могла да извлече икономическа полза от излизането на Гърция от еврозоната, дори в Кремъл да смятат така. Разбира се, Москва може да изключи Гърция от ембаргото, в резултат от което руският пазар да бъде снабден с огромно количество евтини гръцки праскови, но други ползи не се очертават. Една фалирала и преминала към слаба валута като драхмата Гърция няма как да стане едър купувач на руска продукция. Гърция, която е силно зависима от руския газ, положително ще поиска значителни ценови намаления от Газпром, а паралелно ще намали потреблението на синьото гориво. Така че в този план Русия по-скоро ще понесе загуби. В последните години Гърция е получавала по 3 милиарда кубически метра руски газ, а миналата година - по-малко от 2 милиарда.

Евентуалното излизане на Гърция от еврозоната вероятно ще удари силно и непосредствените съседи, Македония и Сърбия, на чиято територия Газпром иска да прокара продължение на "Турски поток". Във финансовия сектор на тези (и редица други) балкански страни гръцките банки играят важна роля. И ако т.нар. Grexit се случи, те ще фалират. Европейският съюз и неговият спасителен механизъм ще могат да помогнат на България и Румъния, ако кризата засегне и тях, но никой не знае какво ще се случи с банките и икономиките на държавите, които не членуват в Общността.

Всеки опит на Кремъл за военно-политически интимности с Гърция неизбежно ще предизвика рязка отрицателна реакция от страна на Турция, чиито отношения с гърците са традиционно напрегнати. В Анкара и така са раздразнени както от руската анексия на Крим и усилващия се натиск спрямо местните кримски татари, така и от позицията на Москва по въпроса за геноцида над арменците.

Дали всички тези неща са ясни в Кремъл? Едва ли, но каквото и да мислят Путин и неговите съветници милиционери, то ползата им от фалирала Гърция освен краткотраен пропаганден ефект няма да е особено голяма.

За разлика от Русия друга огромна, военна и икономическа сила има различно виждане за Европа. Китай, който (чрез изявление на премиера Ли Къцян) даде на европейците ясно да разберат, че е заинтересован "от процъфтяваща Европа, единен Европейски съюз и силно Евро". И затова в труден момент е готов да помогне за преодоляването на последиците от гръцката криза.
 

  
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

15.3886