Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Архив: Публикации / Кой купува "Пикадили"?

Кой купува "Пикадили"?
27.02.14 03:05

Автор: Р. Караджов
Кой купува "Пикадили"?

Имоти 

Delhaize Group обяви споразумение за продажба на “Пикадили”. Kой купува веригата магазини? Компанията купувач AP Mart е без никаква информация за себе си (в западните медии също не са наясно) и тъй като, от един час разбрах за новината, се постарах да търся информация, от което сделката става още по-мътна?!

Сделката подлежи на проверка от регулаторните органи и едва ли ще се сключи преди 2-рото тримесечие на годината. Въпросите с компанията купувач обаче остават. AP Mart е частна компания от Бъфало, Ню Йорк. Това което успях да науча е, че AP Mart е създадена през 2003 г. и текущите оценки показват, че тази компания има годишни приходи от $ 500 000 до $ 1 000 000 и персонал от 1 до 4 човека. Това е по-малко вероятно дори от седмичния оборот на магазина “Пикадили Център” във Варна, но карай... Адресът и телефонът на компанията са - AP Mart 4641 Maple Rd, Buffalo, NY 14226 Telephone: (716)564-1248. AP Mart се води търговец на горива и газ, но от около 15 минути, докато писах, потече информация, че на места вече се споменават и “Хранителни стоки”.Като сайтове на фирмата се сочат тези на Gulf Oil Limited - Gulfoil.com и Citgo.com което пък я свързва с CITGO Petroleum Corporation, компания в която дял от 50% има Petroleos de Venezuela SA - PDVSA националната петролна компания на Боливарска република Венецуела (Вива Уго Чавес!), а другите 50% се държат от.... дръжте се, Occidental Petroleum компанията на покойния вече Арманд Хамър милиардерът комунист приятел с чичко Ленин. Това обаче едва ли са сайтовете на фирмата, по-скоро са нейни доставчици на горива или газ, освен ако някоя от тях не е купила малката AP Mart. За мен е интересно защо Delhaize Group продават на една квартална фирмичка своя бизнес в България? Дали не са били притиснати да продадат (?), или са получили толкова добра оферта, че не са могли да издържат на изкушението и са продали? Сумата по сделката също е тайна поне засега, което съм убеден, ще вбеси акционерите на Delhaize Group която се тъгува на борсите в Брюксел и в Ню Йорк. Миналата година Delhaize Group продаде бизнеса си в Черна гора, на Expo Commerce доста по-ясен купувач от нашия. 

Моите подозрения са, че най-вероятно зад AP Mart стоят български купувачи, иначе едва ли би имало чак толкова голяма тайнственост в продажбата на веригата, още повече сделката според Delhaize Group е вече сключена! Дали? Друг вариант, според мен по-слабо вероятен е, купувачът да е някоя известна корпорация или пул инвеститори, закупила AP Mart, налели пари в нея и купила веригата “Пикадили” от Delhaize Group. Засега обаче “Пикадили” отиват в ръцете на неизвестни бензинджии от Бъфало, с от 1 до 4 човека персонал. В българския търговски регистър не виждам компания с име "АП март" или "AP Mart".

www.facebook.com/кой-купува-пикадили?

PS: 28 януари, 23 месеца по-късно: Веригата ''Пикадили'' обкръжена от кредитори 

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.141