Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Канадските пенсионни фондове, новите големи на световните пазари

Канадските пенсионни фондове, новите големи на световните пазари
25.06.15 07:08

Автор: The Telegraph
Канадските пенсионни фондове, новите големи на световните пазари

ИМОТИ

Четирите най-големи пенсионни фонда в Канада управляват общо над $ 600 млрд. и се нареждат сред 40-те най-големи в света


Благодарение на стабилната си банкова система Канада преживя финансовата криза много по-леко от повечето развити икономики. Това дава самочувствие и възможност на огромните пенсионни фондове на страната да се намесват все по-активно на международните пазари. Докато Съединените щати са преживели 16 тежки банкови кризи от края на XVIII век досега, в Канада не е имало нито една, макар икономиките на двете държави да се силно свързани. Според Международния валутен фонд причината за стабилността на канадската финансова система е ниската експозиции към глобалния банков сектор, забраната за сливания на големи местни банки, ограничението за максималния дял на самостоятелните акционери до 20%.

Според World Economic Forum канадската банкова система е най-стабилната в света, а Марк Карни бе назначен за ръководител на Bank of England на база на впечатляващата му работа като гуверньор на централната банка на Канада. Благодарение на това страната се радва на най-високите темпове на икономически растеж в рамките на Г-7 в годините след кризата. Тези стабилни основи позволяват на канадските фондове да правят все по-смели придобивания по целия свят. Според информации в медиите един от най-големите фондове в страната - Borealis Infrastructure, работи върху голяма инвестиция във Великобритания. Borealis е инфраструктурното подразделение на пенсионния фонд Ontario Municipal Employees Retirement System, чиито активи се оценяват на $ 57 млрд. Фондът подготвя оферта за водното дружество Severn Trent, което е една от 100-те най-големи публични компании във Великобритания. Преди две години Borealis участва в друг опит за придобиване на Severn Trent, но като част от консорциум с инвеститори от САЩ и Кувейт. Не е ясно дали и този път фондът ще търси партньори, тъй като придобиването на компания с размера на Severn Trent е много амбициозна цел. Последното придобиване на компания от индекса FTSE 100 от инвестиционен фонд е било през 2007 г., когато KKR изкупува акциите на Alliance Boots срещу £ 12.4 млрд.

Четирите най-големи фонда в Канада управляват общо над $ 600 млрд. и се нареждат сред 40-те най-големи в света. Не само размерът им ги прави интересни, отбелязва анализаторът от Telegraph Бен Марлоу. Вместо в публично търгувани акции и облигации канадските фондове предпочитат директните инвестиции в инфраструктура, недвижими имоти и компании, които не се търгуват на борсата. Канадските фондове са натрупали активи по цял свят, като обръщат особено внимание на Великобритания. Там са собственици на високоскоростната жп линия между Лондон и тунела под Ламанша, националната лотария, няколко летища, вериги киносалони и най-големия оператор на пристанища Associated British Ports.

Канадските пенсионни фондове засилват присъствието си и в САЩ. Наскоро най-големият вред тях - Canada Pension Plan Investment Board (CPPIB), бе посочен като купувач на подразделението за корпоративно кредитиране General Electric. Имената на канадските фондове се появяват в някои от големите сделки в последните години, което като кара някои пазарни анализатори да прогнозират превръщането им в един от основните фактори на пазарите в близко бъдеще.
 

Разликата с
българските пенсионни фондове

 

 
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1938