Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Протеста на чукчите против споразумението между САЩ и ЕС - TTIP

Протеста на чукчите против споразумението между САЩ и ЕС - TTIP
22.06.15 18:52

Автор: Р. Караджов
Протеста на чукчите против споразумението между САЩ и ЕС - TTIP 

 

В страната се организират протести против Трансатлантическо търговско и инвестиционно споразумение

Протестите са организирани от левичарски групи, ''националистически'' организации и други мразещи запада индивиди, държащи спестяванията си неясно защо в долари и евро?! 

Мнозина се връзват на тези глупости. Смешното е, че българите не протестират против споразумението за свободна търговия с Китай! При условие, че сме залети с китайски стоки и имаме огромен търговски дефицит с китайците, а протестират против свободната търговия и падането на митата със САЩ, след като много повече изнасяме за тази страна, отколкото внасяме!

Износa на български стоки към САЩ расте с много бързи темпове през последните години, като отдавна надминава вноса. Положително търговско салдо между България и САЩ се увеличава и то на фона на високите мита които съществуват при влизане на български стоки в тази страна, нещо което ще се избегне в голяма степен с влизането ни в TTIP. 

Износът ни към американския пазар е силно диверсифицира

Двете най-големи пера в него са за стоки с висока добавена стойност – машини, електрическо и електронно оборудване (28%). И двете групи бележат висок ръст през последните пет години – средно около 30% годишно. При машините изнасяме компютърни компоненти и оборудване за автоматично обработка на данни, а при електронното – електронни игри, реостати, сигнална и пътна техника. Изнасяме още нефтени масла (8%), непреработен тютюн (8%), нитратни и фосфорни торове (6%), профили и ламарини (5%), дървени столове, чорапи, медицински инструменти и уреди, билки, слънчогледови семена, житни и тестени изделия, лекарства, спортна екипировка, пресни и охладени зеленчуци, пирони и кламери, чакъл, стъклени чаши, етерични масла, каучукови тръби, маркучи, фураж, интелектуални продукти и други. Някои от тези стоки като мед, лекарства, стомана, желязо и ензими, отчитат трицифрен ръст през последните години. 

Това въпреки, че митата за не малка част от стоките ни са брутално високи (до 45%), сега преди подписването на TTIP и ще паднат с влизането му в сила.
Вече изнасяме за САЩ почти 2 пъти повече стоки отколкото внасяме. Този процент и печалбите от износа ни само ще се увеличават с падането на митата! 

Не това обаче може да се каже за Китай или дори Русия. Едната страна ни засипва в евтини стоки, а другата със скъпи енергийни източници и с тези държави от десетилетия имаме огромен търговски дефицит източващ валутните ни резерви. Против споразумения с тези страни обаче никой не протестира! Въпреки, че споразумението на ЕС с Китай вече се приключва и ще влиза в сила. Което ми говори, че българите предпочитат да обедняват, но ако губат пари от руснаци и китайци при търговията, отколкото да печелят пари от американци! Логика няма, но и тя често липсва по нашите географски ширини и дължини.

От общество което плаща повече на астролози и врачки, отколкото на астрономи, какво да очакваш?!

В обществото се насажда и глупав страх от това, че ''ще ни засипят с ГМО продукция'', каквото и да значи това! Смешно и нелепо!

Ние сме един от големите производители в света на глава от населението, на зърно от всякакъв вид! За какво ни е американска царевица или пшеница, като нашата е по-евтина и дори се чудим къде да я изнасяме?! За месо и двете страни, ЕС и САЩ имат изключително стриктни изисквания за износ и внос в двете посоки точно поради разликите в стандартите в Европа и САЩ. 

Сегашните протести против Трансатлантическо търговско и инвестиционно споразумение не са за опазване на българския бизнес и работните места (както се лъжат от организаторите българските бройлери от улицата), а точно обратното!

Някому много се иска бизнеса в страната да не върви, да не изнасяме нищо или само за определени пазари, безработицата да остава висока, да не се създават нови работни места и българите да са бедни! А те като не особено умни, вярват повече на басни и шамани, отколкото на интереса си. 

Както не веднъж съм казвал, TTIP - Трансатлантическо търговско и инвестиционно споразумение не е единственото което се сключва в момента. Такива споразумения ЕС има с почти целия свят (единствено с Русия са замразени заради войната, но тя все някога ще свърши), но фокуса неясно защо се слага само и единствено върху САЩ, вероятно като най-големия идеологически враг на социализма. Нищо повече! 

☞  Противодействие срещу неблагоприятни пазарни и валутни тенденции
 

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

11.0216