Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Монако

Монако
01.06.15 12:47

Автор: Р. Караджов

    
Княжество Монако е с население 38 000 души на територия колкото Сентрал Парк в Ню Йорк. Монако е една от най-богатите държави и се слави с висок стандарт на живот, с БВП от $ 6.5 млрд. От населението на държавата едва около 6000 са от Монако, а останалите са чужденци. 

Когато Рение III, баща на сегашния принц на Монако се качва на престола през 1949 г. 95% от приходите на нацията идват от хазарта поради липса на индустрия и обработваема земя. Рение III успява да преструктурира икономиката по време на дългото си управление до 2005 г. и днес хазарта е отговорен само за 3% от приходите на княжеството. 

Данък общ доход, няма от 1869 година, а останалите данъци са много ниски или няма такива. Корпоративните ставки са ниски и варират в зависимост каква част от парите са спечелени зад границата. Всички компании регистрирани на територията на княжеството се освобождават от данък за първите 2 години и ползват намаление на ставките през третата година. Държавата събира такси смяна на собственот на акции на компании и недвижими имоти. Времето е хубаво през почти цялата година, страната е политически стабилна и цяла година се провеждат елитни събития. Много богаташи предпочитат Монако пред офшорни територии като Каймановите острови или други екзотични дестинации. На такива далечни дестинации хората се чувстват като в изгнание. В Монако, няма такова чувство.

Финансовият сектор в Монако е отговорен за 17% от приходите на икономиката. В княжеството оперират следните банки: Banque de Gestion Edmond de Rothschild - Monaco, Banque Pasche - CM - CIC Private Banking, Banque J.Safra (Monaco), BNP Paribas Private Bank Monaco, BSI Monaco, Credit Foncier de Monaco, Compagnie Monégasque de Banque, Crédit Mobilier de Monaco, Credit Suisse, Dresdner Bank Monaco, EFG Eurofinancière d'Investissements, Fortis Banque Monaco, HSBC Private Bank (Monaco), ING Bank (Monaco), KB Luxembourg (Monaco), Martin Maurel Sella - Banque Privée (Monaco), Monte Paschi Monaco, Societe Generale Private Banking (
Monaco), UBS (Monaco) и др., общо 37 банки и 42 взаимни и инвестиционни фондове. Мениджърите на фондове и банки са обвързани с
клаузи опазващи тайната на техните клиенти.

Дейността по управление и консултации с различни финансови инструменти е регламентирана в Княжеството със закона от
9 юли 1997 г. Този правен текст гарантира защита на вложители и инвеститори. Това е без съмнение причината много международни финансови институции да се установят в Монако. Княжеството има надзорен орган който следи и за прането на пари. Въпреки, че княжеството е обвързано с Франция в рамките на митническата територия на Европейската икономическа общност и е във валутен съюз с Франция, Монако не е член на Европейската икономическа общност, но е член на Съвета на Европа. Монако e официален член на Организацията на обединените нации с пълни права на глас. 

Безработицата в княжеството е 2% и страната има най-голям брой милионери и милиардери на глава от населението. Средната продължителност на живота в княжеството е около 90 години. 


 

☞ Искате ли да излезете с няколко крачки пред конкуренцията в лицето на останалите банки в страната и в Европа?
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1454