Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Който не хеджира – протестира!

Който не хеджира – протестира!
22.05.15 19:11

Автор: Р. Караджов
Който не хеджира – протестира!


За да не се охарчат с дребни пари, българските производители се навират между шамари за милиони


Около 200 животновъди се събраха на протест и изпълниха медиите с воплите си на отрудени, но прецакани от живота и съдбата производители и изляха вместо сълзи, няколко литра мляко. В протеста участва и председателят на Националната асоциация на животновъдите в България.

Животновъдите изразиха недоволство от изкупната цена на млякото, която в момента е около 35 стотинки за литър, на места и до 25 стотинки, а би трябвало според тях да е поне 80 стотинки за литър сурово мляко, за да имали производителите някаква печалба. Искат помощ от държавата и от Европейския съюз. По думите им положението на фермерите е много тежко, тъй като не могат да плащат за фураж, на наети работници, както и кредите си към банките. 

Цените на млякото падат в световен мащаб от месеци, но нашенците не се ''набутват'' със защитни механизми, сакън ''да не се прецакат'', а сега реват.

През октомври 2014 г. писах в Добре дошли в света на Дарвин, че цените са слезли от 80 на 55 стотинки за литър. От април 2013 г. до днес, цените на сухото мляко в САЩ са спаднали с 52.94%, на прясното мляко са слезли с 33.97% в рамките от края на септември 2014 г. досега, а цените на обезмасленото прясно мляко в Европа са слезли от февруари 2014 г. с 39.90%. Тъй като сухото мляко е съставка в голям процент от произвежданите у нас натурални ''български'' млека, то би било идеален хеджиращ инструмент и за нашите животновъди.

Те обаче не хеджират, а протестират, когато цената падне.

Така както млекопреработвателите правят, когато цената на млякото се вдигне, продукцията им стане прекалено скъпа. Така като производители на зърно излизат когато неговата цена падне. На брашното евтини, на триците скъпи, както казва поговорката и лично за мен е трудно да симпатизирам на подобни ''неволи''!    

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

4.1257