Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Защо бе манипулиран Libor

Защо бе манипулиран Libor
23.04.15 17:56

Автор: Р. Караджов
Защо бе манипулиран Libor

Deutsche Bank с глоба от € 2.33 млрд. Наложената глоба се състои от много компоненти. Банката ще плати $ 600 млн. на NYDFS, $ 800 млн. на Commodity Futures Trading Commission – CFTC, $ 775 млн. на Министерството на правосъдието (САЩ) и £ 227 млн. на британския финансов надзор FCA. Най-голямата глоба е за манипулирането на Libor, но има обвинения в данъчни измами. Deutsche Bank се е опитала чрез схема (разрешена от закона в Европа, но забранена в САЩ) и да спести данъчни плащания чрез фиктивни фирми.

Както казах преди 2 г., в някои отношения и действия, банките от Източното крайбрежие на САЩ, ряпа да ядат в сравнение с делата на европейските си колеги! Които никога не са имали ограниченията които е имало в САЩ от Рузвелт насам и в сравнение с японските банки (много от които големи като Годзила в сравнение с евро-американските си колеги), които пък са още по-мътни и покрити като Якудза в делата си и никога не си перат гащите пред хората. Въпреки, че обвиненията в манипулация на Libor са основно затова, че дилърите го манипулирали за да извлекат печалби, причината е по-проста (едва ли само аз съм стигнал до това прозрение) и много по-грандиозна. Libor се използва за определящ лихвите по ипотеки и други заеми не само във Великобритания, а в САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия, Европа, Япония. Кредитни пазари за милиарди. Понижаването на лихвените проценти, намалява печалбите по вече сключени ипотеки и точно тук е ключа, а не ''прецакването'' на дребни спекуланти на пазара на деривати. Разследвани банки бяха - Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ, ICAP PLC (брокер само за големи инвеститори), Royal Bank of Scotland PLC, Citigroup Inc., J.P. Morgan Chase & Co., RP Martin Holdings Ltd, Credit Suisse Group, Lloyds Banking Group PLC, Societe Generale SA, Deutsche Bank AG, Mizuho Financial Group Inc., Sumitomo Mitsui Banking Corp., HSBC Holdings PLC, Rabobank Groep NV, UBS AG, но едва ли само те са замесени. 

Прецакани са били не само държатели на ипотеки и кредити, а и други банки които не участват в схемата, компании и правителства емитиращи облигации които са платили по-скъпо за своето финансиране. Подобен случай с опит да се манипулира (според мен да се задържи висока) цената на златото имаше също и бях споменал за него тук, но там причините са други, а не ипотеките.


 

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1128