Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Глобализацията не е от днес!

Глобализацията не е от днес!
19.04.15 18:51

Автор: Р. Караджов
Глобализацията не е от днес!

Няма нито един народ, разорил се от търговия – Бенджамин ФранклинАз на теб, ти на мен! - Омир, основен принцип в бизнеса и търговията, формулиран още от древногръцкия автор


Въпреки здравия разум в последните месеци се вдига голям шум около Споразумението за свободна търговия*, но от днес ли е глобалната търговия в света?

1 век от новата ера

В папирус намерен в град Беренике (Беренис) на брега на Червено море, е описан товар на един от търговците, свален от кораб завърнал се от Индия. Товарът на търговеца, 3.5 тона, съдържа нард (етерично масло което се добива от растение в Хималаите на височина 3000 – 4000 м.), слонова кост и около 3 тона платове. Товарът е на стойност 7 млн. драхми, което днес прави около 210 млн. долара.

В 1 век от новата ера римски и гръцки търговци откриват най-бързия път към Индия. Ползвали мусоните през октомври (тръгвайки през септември от Червено море), за да прекосят океана и стигнат до Южна Индия за 45 дни непрекъснато плаване. Търговците ползвали първия морски наръчник който описва в 66 точки как се пресича Индийския океан, кога да се тръгне, кога да се върнат обратно, какви стоки да се носят за Индия и какво да се купува обратно. На картата се виждат маршрутите описани в наръчника (отвори тук). За Индия се товарили стъкло, памук, вино, зърно, изумруди и други, а обратно се докарвали черен пипер, индиго, тамян, коприна, екзотични животни като тигри за римските арени и други. Индийските търговци според летописите били изключително доволни от търговията с римляните, защото те били от малкото които често купували със злато (което липсва в Индия) местните стоки. На година за Индия тръгвали по 120 кораба от по средно 75 тона всеки и то само от едно от пристанищата на Рим на Червено море.

Търговия, бизнес, инвестиции, древен Рим

Ако приемем, че корабите не са се връщали пълни, а всеки е носил само 3.5 т. товар, дори тази скромна цифра прави 525 млн. драхми, което пък е 15,75 млрд. долара. Корабите обаче не са превозвали товарите само на един търговец. В случай, че тези 9000 тонаж са пълни със стока на връщане от Индия, числата стават още по-колосални. Товари на стойност 18 млрд. драхми (540 млрд. долара) са се връщали от Индия към само едно от пристанищата на Римската империя! От пристанищата на Червено море търговците тръгвали с кервани през пустинята на запад, до Нил ползвайки римските укрепления и водни бази по пътя си, или продължавали с корабите си на север до предшественика на Суецкия канал изкопан между Делтата на Нил и Червено море. И двата пътя траели около 24 - 25 дни, а от Делтата на Нил бързо се стигало с кораб до Рим. По време на император Адриан, римски търговци стигат до Тайланд, Камбоджа, Суматра и Ява, а някои може би до крайбрежието на Китай. Търговията между двете империи въпреки, че в повечето случаи не е пряка, показва според разкопките засилена търговия, като римска керамика и стъкло, са разменяни за коприна, станала моден хит в Римската Империя, въпреки опитите на някои императори, сенатори и блюстители на морала да ограничат носенето на копринени дрехи, които според някои римляни, повече показвали тялото отколкото да го скриват. По време на мир с персите търговията се оживявала още повече, защото се използвали и техните пристанища и търговски пътища. Търговият стигала и далеч на юг в Африка, където е съществувал силен пазар, на които със сигурност са присъствали гръцки търговци, защото техните посещения там са описани. От тази част на Африка се внасяли в Рим канела и други екзотични стоки. *

В град Беренаке има стена на която гостите и на града обичали да пишат графити и своите имена. Между тях присъства името на син от стара търговска фамилия в град Рим, което показва, че бизнес интересите са го изпратили от столицата в периферията на империята, точно заради трансокеанската търговия!

Ще завърша с думите на един друг велик човек и хуманист! 

Ще дойде ден, в който ще видим САЩ и Съединените щати на Европа, да протегнат едни към други ръце над моретата и да обменят своите продукти, произведения на изкуството и плодове на гения... И това няма да стане след 400 години, защото живеем в динамични времена - френският писател Виктор Юго, 1849 г.

* Споразумение се сключва не само между ЕС и САЩ, а между ЕС и Китай, Канада и ЕС, САЩ и Китай, ЕС и Корея, Мексико, Чили, Южна Африка, Турция и ЕС са в митнически съюз. САЩ имат подобно споразумение с Япония, Австралия, Виетнам и други.... 

* В различните исторически периоди на империята държавните данъци са били между 1% и 25 % (към края на империята) от тази сума.
 


Противодействие срещу неблагоприятни пазарни и валутни тенденции
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

15.0345