Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Драстичен спад в цените на имотите в Москва

Драстичен спад в цените на имотите в Москва
14.04.15 17:06

Автор: Р. Караджов
Драстичен спад в цените на имотите в Москва

   
 
През декември 2012 г. бях писал, че един спад в цените на златото и най-вече на петрола ще повлече пазара на имоти в Москва. Развиващия се в момента спад освен от цените на петрола е повлечен и от икономическата криза в Русия и обезценката на рублата в последните 2 години. 

От $ 7000 за м2. през 2008 г. и $ 5000 м2 през 2012 г. в момента цените се движат около средните $ 2500 м2 за едностайни апартаменти в Москва, което прави 50% спад от миналото лято насам и 64.28% спад от 2008 г. насам.

Имоти, Москва, Инвестиции, пари

Логаритмична графика


Към негативната ситуация се добавят повишените лихвени проценти в рубли и много малкото притежатели на ипотеки в долари, които макар единици, притискат пазара заради безизходната ситуация в която някои от тях са попаднали с обезценяването на рублата, защото пазарът като цяло през миналата година е свил със 60% обемите си. Бях писал, че цени под 45 барела за м2, означават подценен пазар в Москва. В момента цените са около 44 барела петрол за м2, но това не означава, че ще се появят купувачи около тези нива, защото тенденцията все още няма индикации за обръщане.

Спадът вероятно ще се развие до $ 2000 м2., но има голяма вероятност да слезе и до $ 1300 - 1000 м2. Цени невероятни за Москва до скоро и което ще означава спад в цените на имотите 85.72 %.

Така печеливши се оказаха тези руснаци които си купиха имоти у нас, особено в големите ни градове, защото купилите имоти в Москва в последните години със сигурност в момента губят пари. Един продължаващ силен спад там, би извел цените тук и там в паритет в някои видове имоти, което едва ли би се отразило положително на нашия пазар вече засегнат от кризата в Русия, особено в сектора на имоти с цени около € 1000 м2.
 

☞  Противодействие срещу неблагоприятни пазарни и валутни тенденции
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.165