Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Архив: Публикации / Газпром, засега най-голям губещ от войната за газ

Газпром, засега най-голям губещ от войната за газ
21.03.15 23:49

Автор: Р. Караджов
Газпром, засега най-голям губещ от войната за газВ добрите години на мир, Газпром изнасяше за Украйна до 40 мрлд. м3 газ. Това е вече минало!

Газпром на път да капитулира в цените на газа, за втори път пред Украйна, но въпреки, това споразумение за доставки на газ след 31 март няма. Според руският министър на енергетиката, Алксандър Новак цената на газа която Газпром предлага е $ 348 за 1000 м3. Това не устрои украинската страна, защото в Украйна внася газ през реверсивни доставки или от Норвегия по $ 245, a
цените вървят към намаляване. През април миналата година Газпром искаше от Украйна $ 485, но есента свали цената с цели $ 100 само и само да подпише споразумение с все по-свиващия се украински пазар.

Още от миналата пролет Украйна можеше да си позволи да спре изцяло доставките на руски газ, което и стори в дългите месеци през които преговаряше за спадане на цените. Сега както бях писал,
вероятно ще стори същото. Началото на месеца украинският президент Порошенко обяви, че Украйна се е избавила от енергийната си зависимост от Русия. През миналата година Украйна е купувала реверсивния газ за $ 245 за 1000 м3, а страната е диверсифицирала напълно доставките си. Руската страна се бе опитала да ограничи доставките за Западна Европа за да спре реверсивни доставки за Украйна, но на това пречеше точно нейния газпоровод, Северен поток!

Автогол... или по-скоро, Шах и мат!

За да изиграе Украйна и директно да може да изнася, без нейно съгласие газ, Русия изгради газопровод през Балтийско море. Точно обаче по него тя изнася газ, която обратно през Германия отива в Украйна. Като резултат от тези опити да ограничи доставките, както споменах преди дни,
Газпром загуби около $ 6 млрд, а само до септември 2014 г., преди голямата девалвация в Русия, Газпром загуби и $ 4.6 млрд. от обезценяването на рублата. Само от операции в опит да опази монопола и заради войната, Газпром е загубил 29.7% от печалбите си за 2014 г. и то при условие, че те са били в рамките на 2013 г., $ 35,7 млрд.

А те не са такива, а много по-ниски!

Защото, през последното тримесечие на 2014 г. печалбата на гиганта бе само $ 1.5 млрд. За цялата 2014 г. само валутната загуба на на газовия доставчик, може да достигне $ 25 млрд., което + още $ 6 мрлд., прави загуби за поне $ 31 млрд. за 2014 г., а 2015 г. се очертава още по-зле. Както споменахме в Украйна вероятно отново ще спре да внася газ от Русия, реши ли да го направи, Киев отново ще го стори както го стори миналото лято.
Готовност да доставят газ за Украйна посочват Германия, Франция (свързана с Великобритания), Унгария и Словакия.

След началото на реверсивните доставки миналата година Газпром обеща да въведе ограничения срещу фирмите, които извършват такива доставки. И докато заплахите към немските Е.ON, RWE, полската PGNiG и словашката Eustream
биха били могли, макар трудно да имат някакво покритие (което ще значи намалени доставки на валута към Русия), а към френската GDF Suez и американската TrailStone може да предизвикат усмивка, то тези към норвежкия производител и доставчик Statoil, будят само смях. 

В добрите години на
мир, Газпром изнасяше за Украйна до 40 мрлд. м3 газ. Това е вече минало! Идеята на самите украински власти е в края на тази година изцяло да спрат вноса на руски газ от които само преди повече от година внасяха почти 100%, тъй като войната смрази за десетилетия напред отношенията.

Дори в момента да се сключи сделка и Украйна да миксира газа които получава от Европа с този от Русия, цената ще бъде като цяла много по-изгодна, а от края на година има риск руската корпорация изцяло да бъде елиминирана на украинския пазар. Дори корпорацията да успее да разработи евентуалните находища на газ в Черноморския шелф край Крим или шистовите находища в окупираната Източна Украйна, ще трябва тази газ да се продава на някого.  


☞  Противодействие срещу неблагоприятни пазарни и валутни тенденции

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

18.4536