Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Архив: Публикации / Уповавайте се на Бога, но барута пазете сух!

Уповавайте се на Бога, но барута пазете сух!
16.12.14 12:39

Автор: Р. Караджов за www.newsline.bg
Уповавайте се на Бога, но барута пазете сух!

 

На днешната дата в 1653 г. водачът на буржоазната революция в Англия, Оливър Кромуел е обявен за лорд-протектор на Англия, Шотландия и Ирландия.


Кромуел реорганизира и модернизира английския флот и армия, сключва мир с повечето страни с които Англия е воювала преди това, Дания, Швеция, Холандия, Франция и Португалия, но продължава да воюва с Испания. През 1651 г. Англия налага Указа за мореплаването, който сериозно накърнява холандските търговски интереси което довежда до Първата англо-нидерландска война, която завършва с победата на Англия.

При Кромуел са забранени дуелите в армията, разрешен е гражданският брак, цялото кралско имущество се предава на държавната хазна, в държавата и нейните финанси е сложен ред, въведени са единни данъчни ставки, въведена е охрана по главните пътища в страната, търговията е либерализирана, Англия е разделена на 11 военно-административни окръга, оглавявани от генерал-майори, които имат почти неограничена власт, а Кромуел получава титлата генералисимус. Страната сравнително бързо се възстановява от изтощителната, дълга и кръвопролитна гражданска война. През 1657 г. Кромуел възстановява Камарата на Лордовете. След смъртта му през 1658 г. в Англия настава хаос. Парламентът изпада в паника, а неговият син не успява да се справи с положението. При това положение парламентът набързо решава да издигне на трона Чарлз II, син на екзекутирания от тях през 1649 г. крал.

Титлата Лорд-протектор, днес Принц-регент, е давана 10-тина пъти в английската история, но Кромуел е първият човек с не-благороден произход, които я заема и никога нейната власт не е била прилагана така еднолично и диктаторски. Кралската власт възстановена с идването на Чарлз II никога повече не възвръща силата си и е сведена повече до обединителни за страната, представителни функции, докато реалната власт преминава в Парламента и Камарата на Лордовете. Крилата фраза стават думите на Кромуел, с които се обръща към войниците си „Уповавайте се на Бога, но барута пазете сух!“  


Кралското семейство е допринесло за британската икономика с милиарди


☞  
Фиксиране на покачващи се или спадащи лихва за банки и лизингови дружества
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1113